D66 en ChristenUnie tafelen voor nieuwe formatiepoging

Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Wouter Koolmees (D66), Carola Schouten (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66) overleggen in een Indonesisch restaurant. © ANP

Het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 gaat onderhandelen met de ChristenUnie voor een nieuw kabinet. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold woensdagmiddag laten weten.

Edwin van der Aa

De ChristenUnie was de laatst mogelijke coalitiepartner voor het zogenoemde motorblok van drie partijen, nadat eerder al GroenLinks, de PvdA en de SP waren afgevallen. Pechtold sprak woensdagavond met CU-leider Gert-Jan Segers.

Faire kansTijdens een etentje in het Haagse restaurant Garoeda, waarbij ook secondanten Carola Schouten (CU) en Wouter Koolmees (D66) waren, werden de laatste plooien gladgestreken. Segers zei eerder op de dag na zijn gesprek met informateur Tjeenk Willink dat zijn partij bereid is het gesprek aan te gaan 'als Pechtold zegt dat hij dit een faire kans wil geven'.D66 noemde de gesprekken met de ChristenUnie eerder nog onwenselijk. In een verkennend gesprek met Segers gooide Pechtold bovendien de deur dicht, hoewel hij vorige week niet van een blokkade wilde spreken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Afstand genomenPechtold zei dat de afgelopen weken 'door velen afstand is genomen van verantwoordelijkheid'. Voor hem is het vooral belangrijk dat er een kabinet komt dat links en rechts verbindt.

De D66-leider zegt dat hij niet zomaar op een ja tegen gesprekken met de ChristenUnie terugkomt. "Als ik ergens aan begin, ga ik er volledig voor. Dan ga ik er ook een succes van maken".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.