Jonge wandelaars krijgen verkoelende brandweerdouche

© Le Giesen

Brandweervrijwilligers in Panningen hebben woensdagavond deelnemers van de jeugdwandelvierdaagse met bluswater gekoeld.

Pieternel Kellenaers

De liefhebbers kregen een minidouche op de terugweg van alle afstanden, bij het speeltuintje op de hoek van de JF Kennedylaan en de Sint Vincentiusstraat.

ZuinigBij de brandweer was het idee al ontstaan om deelnemers met hun materieel nat te spuiten voor de organisatie van de vierdaagse ernaar wilde vragen. "Het is wat dubbel natuurlijk omdat WML (Waterleidingmaatschappij Limburg, red.) waarschuwt zuinig te zijn met water maar we zullen zuinig spuiten en alleen op de deelnemers die dat willen", zegt postcommandant Perry Madou van Panningen. "En als onze piepers gaan rammelen, vertrekken degenen die dienst hebben naar de plek waar hulp nodig is."

SproeiersDe organisatie van de vierdaagse is heel blij met de verkoelende hulp. "Nog voor we de brandweer konden bellen, boden ze al hun hulp aan", zegt Robert Smits. "Bovendien kunnen de lopers van de 15 kilometer ook vandaag weer de route inkorten met zeker 2 kilometer als ze dat willen. Ook hebben we extra flesjes water gesponsord gekregen die we uitdelen bij de rustplaatsen en hebben we mensen langs de route gevraagd hun sproeiers aan te zetten. Een aantal jaren geleden hebben we mensen hier ook al eens toe opgeroepen en toen is dat veel gedaan. Voorlopig hebben we voor de wandelingen morgen de gewone planning maar als het weer heel warm wordt, passen we dat aan."

2000 deelnemersOngeveer 2000 deelnemers hebben gisteren door Panningen, Egchel en Beringe gewandeld. Voor de dagwandeltocht op zaterdag verwacht Smits meer dan 2600 wandelaars. Op die dag kan ook 25 of 40 kilometer gelopen worden. De brandweer staat vanavond weer deelnemers af te koelen, deze keer vanaf de kazerne aan de JF Kennedylaan.