Directeur Tihange: kerncentrale kan nog wel 20 jaar mee

De kerncentrale in Tihange.© iStockphoto

Jean-Philippe Bainier, de directeur van de omstreden kerncentrale in het Waalse Tihange, zou reactor 2, die bekend staat als de scheurtjesreactor, nog wel tien tot 20 jaar open willen houden.

Peter Bruijns

Dat zegt hij in een interview in de Aachener Nachrichten.

Deadline opschuivenTihange 2 is berucht omdat er meer dan 3.000 scheurtjes of waterstofvlokken in zijn aangetroffen. De Belgische regering heeft besloten dat die reactor in 2022 dicht moet en dat België in 2025 volledig uit de kernenergie stapt. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer geluiden hoorbaar dat België die deadline toch wil opschuiven, omdat er nog niet voldoende in alternatieve energie is geïnvesteerd en omdat een kerncentrale weinig CO2 uitstoot.

60 jaarVolgens Bainier is het geen enkel probleem de drie reactoren in Tihange nog twintig jaar open te houden. Kerncentrales kunnen volgens hem probleemloos 60 jaar functioneren. Overigens blijft de Nederlandse kerncentrale in Borssele ook 60 jaar open.

AbsurdDe organisatie van de Mensenketting Tihange heeft ontzet gereageerd op de uitspraken van Bainier. "Ik ben met stomheid geslagen", zegt anti-atoomactivist Jörg Schellenberg. "Tihange 2 had allang gesloten moeten zijn." Materiaalwetenschapster Dr. Ilse Tweer noemt de uitlatingen van Bainier 'te absurd'.

PaniekzaaierijOverigens mengt ook de JOVD Limburg, de jongerenorganisatie van de VVD zich nu in de discussie. De JOVD vindt de mensenketting tegen Tihange paniekzaaierij. "De VVD-jongeren vinden het onbestaanbaar dat verschillende overheden deze demonstraties financieel steunen."