Mark (52) bedenkt miljoenenbesparing en krijgt zelf 11 euro
“Help ons met jouw idee om te besparen.” Die vraag stelde Argos, een bedrijf dat pakketjes levert, aan hun werknemers in het noordoosten van Engeland. De 52-jarige pakjesbezorger Mark Heslehurst wist meteen wat hij moest voorstellen.
Eén van zijn plannen werkte zo goed dat het 1,5 miljoen pond oplevert. Voor de bedenker had het bedrijf ook een cadeautje in gedachten: een cadeaubon van 10 pond, iets meer dan 11 euro.
Welk idee de werknemers ook hadden, de bedrijfsleiders wilden het graag weten. De 52-jarige Mark Heslehurst uit Middlesbrough nam de uitdaging dan ook met veel plezier aan en ging brainstormen. Urenlang dacht hij erover na in zijn bestelwagen waarmee hij pakjes leverde.
Baanbrekend ideeUiteindelijk leverde Mark een lijstje in met enkele ideetjes via e-mail. Niet zomaar concepten waar iedereen al aan gedacht had. Nee, in de ideeën van de alleenstaande vader zagen de bedrijfsleiders zo veel potentie dat ze hem alles lieten voorstellen in een presentatie op hun kantoor.
Mark stelde voor dat alle chauffeurs van bij Argos enkel nog zouden tanken aan de pompen van Sainsbury. Dat zou extra winstgevend zijn, want Sainsbury had net Argos overgenomen. Zo zou het geld dat ze besteden aan benzine eigenlijk meteen terugvloeien naar hun moederbedrijf. Een logisch, maar heel efficiënt idee.
“Bedankt voor uw energie”"Eén van de grote bazen bedankte me nog voor de energie die ik er had ingestoken”, vertelde Mark aan Mail Online. Maar daar bleef het bij. Vijf maanden later kreeg elke werknemer een mail met een verandering in het beleid: vanaf nu alleen maar tanken bij Sainsbury. Een beslissing met een immense impact, want nu wordt de winst van die wijziging al geschat op meer dan 1,5 miljoen pond, wat ongeveer gelijk is aan 1,7 miljoen euro.
En Mark? Die kreeg een cadeaubon. Van 10 pond, ongeveer 11 euro. “Dat is een mooi gebaar, maar ik was wel een beetje teleurgesteld eigenlijk”, reageert hij. “De laatste jaren woon ik in een appartement met één slaapkamer. Ik slaap op een kampeerbedje, omdat ik mijn zoon van veertien graag zijn eigen kamer wil geven. Ik krijg nu maar 8 euro per uur, een beetje meer was fijn geweest. Of misschien een job die een beetje beter verdient waarin mijn ideeën naar waarde gewaardeerd worden...”
Het bedrijf laat in een reactie weten “dat ze zelf al eerder aan het idee hadden gedacht”.