Temperatuur in Limburg snel naar recordhoogte

© De Limburger

© Istock

thumbnail:
thumbnail:

In Limburg stijgt de temperatuur donderdag naar een recordwaarde van 35 graden. Vandaag wordt het de warmste 22 juni sinds de start van de metingen. En mocht het inderdaad 35 graden worden dan is het pas de derde keer dat de deze waarde in juni wordt bereikt.

Carin Beenen

Ondanks de bijzonder hoge temperaturen is de kans op noodweer klein. Weerplaza houdt rekening met in de middaguren een mogelijke onweersbui in Limburg of de Achterhoek. Grootschalig noodweer gaat woensdagmiddag en donderdagavond wel boven Duitsland ontstaan. Zeer zware buien met onweer, hagel en windstoten trekken dan via het Roergebied en het Sauerland naar het oosten.

Nederland krijgt in de namiddag en avond wel met enkele buien te maken, mogelijk ook met onweer en windstoten tot 75 km/uur, maar van noodweer zal geen sprake zijn, aldus de meteorologen in Hilversum. Voordat de buien de westkust bereiken, wordt het op de stranden nog 25 tot 27 graden.

Lees ook: Snikhete donderdag: temperatuur loopt snel op

RecordsDe warmste junidag ooit vond plaats op 27 juni 1947. Het werd in Maastricht toen 37,2 graden. Het record voor vandaag, 22 juni, staat op 31,7 graden en zal zeker verbroken worden. Vanwege de snel stijgende temperatuur, rond 10 uur is het lokaal al 30 graden, wordt het record aan het einde van de ochtend al verpulverd. Ook woensdag werd het datumrecord verbroken. In Zeeuws-Vlaanderen werd het 33,0 graden, een waarde die we nog nooit op 21 juni hebben gemeten.

Temperaturen van 35 graden zijn verre van normaal in het Nederlandse klimaat. Tussen 1901 en 1950 wisten we slechts zeven keer deze waarde te halen. Van 1951 tot 2000 lukte het 17 keer, waaronder op vier verschillende dagen in 1976. Vanaf 2001 tappen we uit een ander vaatje. Tussen 2001 en vandaag staat de teller al op 20 keer, en vandaag zou de 21e kunnen worden.

Veranderend klimaatMichiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: “De 35 graden lijken we steeds makkelijker te halen. In het begin van de vorige eeuw was het echt een zeldzaamheid, voorbehouden aan de allerheetste zomerdagen in enkele jaren tijd. Sinds 2009 beleven we zo’n hete dag jaarlijks. Alleen in 2011 werd het geen 35 graden, maar met 34,5 graden scheelde het niet veel. De hete dagen zijn een gevolg van ons veranderende klimaat.” Vanwege het zeer warme weer beleven we in De Bilt één van de warmste junimaanden sinds 1901.

Vrijdag wordt een afwisseling van wolken en zon verwacht bij temperaturen van 20 graden aan zee tot 27 of 28 graden in Limburg. Zaterdag ligt de temperatuur overal rond 20 graden en zijn er wolkenvelden met plaatselijk ook wat regen. Vanaf zondag herstelt de temperatuur zich weer enigszins. We krijgen dan enkele dagen met maxima van 20 tot 25 graden.