Actie voor treinstation in Grubbenvorst

© AD / Veolia

De werkgroep Station Grubbenvorst-Greenport-Venlo.NU! is een petitie gestart waarmee ze hoopt te bereiken dat de provincie Limburg alsnog investeert in een treinstation in het dorp.

Daan de Hulster

Volgens oud-wethouder van Grubbenvorst Piet Seegers gaat de lokale werkgroep ook extra druk uitoefenen op de gemeentebesturen van Horst aan de Maas, Venlo en Venray én het provinciebestuur. De drie gemeenteraden riepen de eigen wethouders eerder al op zich hard te maken voor een treinstation in Grubbenvorst.

TekortDe provincie Limburg maakte eind april bekend het oorspronkelijke stationsplan te schrappen vanwege een ontstaan tekort van 14 miljoen euro op het project De Maaslijn. Het plan is de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen te voorzien van elektrische bovenleiding en op delen van het traject dubbelspoor aan te leggen. In mei besloot Provinciale Staten dat het provinciebestuur eerst moet kijken of de aanleg van het station alsnog mogelijk is. In september volgt een definitief besluit.

NoodzaakVolgens Piet Seegers heeft de provincie Limburg onvoldoende onderzocht of er alsnog financiering voor het station in Grubbenvorst te vinden is. De woordvoerder van de werkgroep vindt dat de provincie het dorp in de kou laat staan. "De provincie is zelf met het idee gekomen en heeft het dorp overtuigd van de noodzaak. Met name het belang voor de campus Greenport Venlo en het dorp werd telkens benadrukt. Nu telt dat opeens niet meer.”

Groot belangVolgens Seegers is het slecht gesteld met het openbaar vervoer in het 5000 inwoners tellende dorp. "De buslijn van Arriva rijdt alleen overdag, ’s avonds moeten we bellen om in Venlo te kunnen komen. Voor het vestigings- en ondernemersklimaat is een station van groot belang.”

De petitie is te vinden op de website petities.nl. De werkgroep staat de komende twee zaterdagen bij de Jan Linders in het dorp om fysieke handtekeningen in te zamelen.