Guerrillabeweging ELN: We laten Bolt en Follender snel vrij

© AD/Uitgeverij de Kring

De in Colombia ontvoerde Spoorloos-presentator Derk Bolt (62) en cameraman Eugenio Follender (58) worden spoedig vrijgelaten. Dat meldt guerrillabeweging ELN in een verklaring.

AD

De twee Nederlandse journalisten maken het volgens haar goed. De Colombiaanse guerrillabeweging bevestigde gisteravond dat ze achter de ontvoering van Bolt en Follender zit.

BemiddelingBolt en Follender verdwenen afgelopen weekend in het noordoosten van Colombia. De vrijlating werd bemoeilijkt omdat het een conflictgebied is. Dat Bolt en Follender worden vrijgelaten, is te danken aan bemiddeling door twee commissies: een humanitaire met vertegenwoordigers van de Nationale Ombudsman, de Katholieke Kerk, het Rode Kruis en mensenrechtenorganisaties én een diplomatieke commissie onder leiding van Jeroen Roodenburg, de Nederlandse ambassadeur in Colombia.Volgens de Colombiaanse politie bevonden de twee Nederlanders zich tegen alle adviezen in en zonder gewapende begeleiding te hebben gevraagd in gevaarlijk gebied.

ZoektochtHet tweetal was in het Zuid-Amerikaanse land op zoek naar de biologische moeder van een door Nederlanders geadopteerd meisje, aldus de Colombiaanse krant El Tiempo. De ontvoering vond plaats bij Filo de Gringo/Versalles in het noordelijke departement Norte de Santander aan de grens met Venezuela.

VenezuelaBolt en Follender kwamen Colombia vorige week donderdag binnen vanuit Venezuela, zo verklaarde officiële bron tegenover krant El Tiempo. Het duo draaide er blijkbaar een reportage over de zoektocht naar ouders van door Nederlanders geadopteerde kinderen. Vanuit Villa del Rosario en de Simon Bolivar-brug, de grensovergang tussen beide landen, arriveerden ze op 15 juni in Cúcuta. Ze namen er hun intrek in het Ramada, een vier sterrenhotel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.