Limburger tussen Portugese bosbranden: 'Het was verschrikkelijk'

Bosbranden in Portugal. Inzet: Mari Kanters.© EPA/Facebook

Mari Kanters uit Afferden zat afgelopen weekeinde midden in het Portugese rampgebied. De verwoestende vuurzee naderde zijn camping en B&B in Castanhiera de Pera tot op enkele meters, maar hij wist met hulp van de brandweer de schade beperkt te houden.

Bram van der Heijden

Pas gisteren gaf de brandweer het sein brand meester.

Nat spuitenVastberaden bleef hij in de nacht van zaterdag op zondag de tenten op zijn camping nat spuiten. Het was voor Mari Kanters de manier om te redden wat er te redden viel. Toen uiteindelijk om 2:00 uur ’s nachts de elektriciteit uitviel, stoof hij zo snel mogelijk weg in zijn auto in de richting van de opvangplaats in de buurt.

Traantje wegpinkenKanters kan van geluk spreken. Hij bracht het er levend vanaf. Meer dan zestig anderen vonden afgelopen weekeinde in Midden-Portugal de dood. Zij raakten ingesloten door het vuur en konden geen kant meer op. "Het was verschrikkelijk. Ik ben de afgelopen dagen eens over de autobaan N236 gereden, maar dan moet je toch even een traantje wegpinken. Overal uitgebrande auto’s langs de weg." De N236 is de snelweg waar meerdere automobilisten compleet verrast werden door het vuur en in hun auto’s om het leven kwamen.

Pikzwarte heuvelsVoor Kanters valt achteraf bezien de schade mee. Hij is ongedeerd en zijn camping en B&B zijn nauwelijks beschadigd. Toch treft de brand de toeristisch ondernemer, die pas dit voorjaar in Portugal de deuren opende, wel op zakelijk gebied. "De mensen komen hier normaal voor de prachtige natuur. Nu is het een pikzwarte heuvelvlakte. Hoogseizoen zal het hier waarschijnlijk niet meer worden."

Mari Kanters maakte zelf onderstaand filmpje van de bosbrand:

3", "wid": "_1467261", "uiconf_id": 38220361, "flashvars": { "streamerType": "auto" }, "cache_st": 1498145603, "entry_id": "1_pncmxsbh"});

In De Limburger van vrijdag een langer interview met Kanters.