Geen airco voor verstandelijk beperkten, moeder van slag

Foto ter illustratie.© iStockphoto

De airco moet weg. Deze koude mededeling van de leiding van zorginstelling St. Anna in Heel bracht de moeder van een verstandelijk beperkte vrouw deze week twee dagen lang van slag.

Jos Bouten

De moeder, die anoniem wil blijven, had een mobiele airco geplaatst op de kamer van haar dochter in Heel om de hitte draaglijk te maken.

28 gradenZe had temperaturen op de kamer tot 28 graden gemeten. St. Anna, onderdeel van de Koraal Groep, wil echter geen airco’s toestaan. De moeder kreeg te horen dat de brandveiligheid in het geding was.

HitteplanDirecteur Dick de Koning voegt daaraan toe dat de koelapparaten stroom vreten, niet duurzaam zijn en dat er andere maatregelen mogelijk zijn om te koelen. St. Anna heeft een hitteplan voor de bewoners. En als je een iemand toestaat een airco te plaatsen, dan komen er gegarandeerd meer mensen die daar om vragen, vreest St. Anna. "Het hoort bij het gewone leven dat het een paar dagen warm is", zegt de directeur.

DoorbijtenOverigens plaatst de zorginstelling zelf wel koelapparaten bij kwetsbare mensen, bijvoorbeeld ouderen. Maar niet-kwetsbare cliënten moeten maar even doorbijten. De Koning: "Ze moeten ook met teleurstellingen en frustraties leren omgaan."