Kennis over kanker bij ouderen vaak beperkt

Print
 Kennis over kanker bij ouderen vaak beperkt

Afbeelding: Fotolia

Van alle nieuwe kankergevallen is 75 procent ouder dan zestig jaar. En toch is juist over de aanpak van kanker bij ouderen nog veel onbekend.

Kankerbehandelingen worden veelal getest op jonge fitte patiënten. Daardoor is juist voor de grootste groep patiënten, de ouderen, vaak onduidelijk wat het effect van een behandeling is. 

1.2 miljoen euro
Senioren hebben naast kanker vaak ook te maken met andere ziektes. Dat maakt de aanpak van kanker gecompliceerd, stelt Maryska Janssen- Heijnen. Ze werkt als klinisch epidemioloog in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Vandaag is haar inauguratie als hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, waar ze zich specifiek gaat richten op kanker bij ouderen. Een van de onderzoeken, naar een specifiek soort longkanker, heeft een bijdrage van 1,2 miljoen euro van het KWF Kankerfonds gekregen.

Meer kennis
Het aantal oudere kankerpatiënten groeit snel in Nederland. In 1990 waren er 17.160 nieuwe patiënten in de leeftijdscategorie boven 75 jaar, in 2015 waren dat er 31.511. Dat staat gelijk aan 30 procent van het totale aantal nieuwe kankergevallen. Van de nieuwe kankerpatiënten in Nederland is driekwart boven de zestig jaar. Huidkanker is de meest voorkomende variant. De onderzoeken van Janssen-Heijnen richten zich vooral op moeilijker te behandelen kanker in de longen, de prostaat en dikke darm. 
De nieuwe leerstoel in Maastricht moet leiden tot meer kennis over de behandeling van kanker bij ouderen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →