Hema op de vingers getikt na verstrekken bewakingsbeelden

© iStock

De Hema in Asten is zijn boekje te buiten gegaan door bewakingsbeelden te verstrekken aan wraakvader Mario Haazen. De landelijke Hema-organisatie concludeert dat na intern onderzoek. "We nemen de privacy van onze klanten heel serieus. De Hema behandelt privacygevoelige informatie in strikte overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. "Dit incident is niet in lijn met ons beleid", zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Tonny Peeters

Of de werkwijze van het Astense filiaal gevolgen heeft voor eigenaar Bart van Eijk is onduidelijk. "Je begrijpt dat wij geen uitspraken doen over zaken met betrekking tot individuen of onze ondernemers."

Haazen was op zoek naar een 47-jarige man die zich op internet voordeed als een jongeman en zo zijn 14-jarige dochter inpalmde. De internet-verleider kocht in de Hema aan de Markt in Asten onder meer chocolade. Hij liet die achter in de tuin van het meisje, die met haar moeder in Asten woont.

Privacy-statementVan Eijk gaf zelf een usb-stick met bewakingsbeelden waarop de koper is te zien. De landelijke Hema-organisatie beantwoordt geen verdere vragen over deze werkwijze en verwijst naar een privacy-statement op de eigen website. Daar staat onder meer dat gemaakte videobeelden na maximaal veertien dagen worden vernietigd. 'Tenzij er goede redenen zijn om de beelden langer te bewaren, bijvoorbeeld wanneer deze van belang zijn voor een politieonderzoek.' Er staat verder niets bij over het verstrekken van beelden aan derden.

Haazen zette het verkregen materiaal op Facebook. Uit de reacties wist hij de identiteit van de man te achterhalen. Hij traceerde hem en gaf de politie 'vijf minuten' om in te grijpen anders pakte hij de man zelf. Dat deed hij. Het OM eiste een gevangenisstraf van 6 jaar voor poging tot moord. De rechter legde een celstraf van tien maanden op voor zware mishandeling. Het OM gaat in hoger beroep.