Koningspaar mag langer met paus praten dan Trump

© ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben paus Franciscus ontmoet. Zichtbaar onder de indruk ging koningin Máxima bij het bezoek aan Vaticaanstad twee keer door de knieën voor de kerkvorst. Bij de ontmoeting voor de privébibliotheek van de Argentijnse paus, en ook bij het afscheid.

Jeroen Schmale

Tussendoor nam de paus uitgebreid de tijd voor de audiëntie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die vorig jaar al met hun drie dochters op bezoek waren in Vaticaanstad. Destijds betrof het een privéaudiëntie van de katholieke koningin en haar Nederlands-hervormde gezinsleden, vanochtend vond het eerste staatsbezoek van een Nederlandse vorst aan de Heilige Stoel in de geschiedenis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens het programma stond voor het gesprek onder zes ogen – naast de paus en het Nederlandse koningspaar was niemand anders aanwezig in de bibliotheek – een kwartier. Maar de audiëntie duurde van 9.59 uur tot 10.35 uur. Dat was langer dan het gesprek dat de paus met de Amerikaanse president Donald Trump had, dat duurde 29 minuten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Willem-Alexander stelde ieder lid van zijn gevolg, onder wie de bewindslieden Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Handel) voor. Een speciaal woord, in het Spaans, had paus Franciscus voor de Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad, prins Jaime de Bourbon de Parme. Hij is een zoon van prinses Irene en dus een neef van de koning.

Cadeaus

Vervolgens werden cadeaus uitgewisseld. Het koninklijk paar schonk gele en witte tulpen aan de paus. "Niet alleen met Pasen,’’ vertelde Willem-Alexander de Heilige Vader. ,,Als deze eenmaal in de grond staan, komen ze voor altijd terug.’’

Van paus Franciscus kregen Willem-Alexander en Máxima de Amores Laetitia mee, waarin zijn visie op de wereld staat – denk aan zaken als klimaat en gezinsleven. "Dat is heel mooi om te ontvangen,’’ vond Máxima die hoewel ze katholiek is helemaal in het zwart gekleed ging. Daarnaast vliegt nog een medaillon mee terug naar Nederland, met een beeltenis van de heilige Sint Maarten.

Bij de begroeting en het afscheid bedankte met name Willem-Alexander de paus uitvoerig voor de ‘fantastische’ ontvangst in het Vaticaan.Willem van OranjeNaast de audiëntie bij de paus bestaat het staatsbezoek aan Vaticaanstad aan een kijkje in de Friezenkerk, een audiëntie bij kardinaal Parolin en het ontvangen van een bevelhebbersstaf, die wordt toegeschreven aan Vader des Vaderlands Willem van Oranje. Katholieke Spanjaarden hebben de staf in 1574 buitgemaakt op de Nederlandse opstandelingen bij de Slag op de Mookerheide. De baton bleek de afgelopen eeuwen in archieven van een Spaanse jezuïetenorde gelegen te hebben en wordt door hen nu in bruikleen gegeven aan Nederland. Volgend jaar is de staf te bewonderen in het nationaal militair museum in Soesterberg.Vrijdag vervolgen Willem-Alexander en Máxima hun vierdaagse staatsbezoek aan Italië. In de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Rome ontvangen ze leden van de Nederlandse gemeenschap in Italië, daarna vliegen ze door naar Milaan. Daar ontmoeten ze de burgemeester voor het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci, bezoeken ze een slow cooking-evenement, bekijken ze een voetbalclinic met Clarence Seedorf, Edgar Davis, Aron Winter en Pierre van Hooijdonk en schuiven ze aan bij een handelsdiner.Vrijdag worden de staatsbezoeken afgesloten in Milaan.