Ruzie over weggegooid kunstwerk: museum eist schadevergoeding

© De LImburger

Het Odapark en instelling Vincent van Gogh uit Venray liggen met elkaar overhoop nu een kunstwerk van kunstenaarsduo Les Deux Garçons uit Landgraaf blijkt te zijn weggegooid. Het museum wil 35.000 euro schadevergoeding van de instelling.

Ruud Maas

‘La Résurrection’ werd vijf jaar geleden door Les Deux Garçons gemaakt als eerbetoon aan overleden vrouwen in voormalig psychiatrisch ziekenhuis St. Anna.

VerbijsterdHet Odapark wilde het werk onlangs voor een nieuwe tentoonstelling verplaatsen naar het theehuis, maar het werk dat onder meer bestaat uit een verzameling pumps blijkt weggegooid. De kunstenaars reageren verbijsterd en zeggen zich ‘geestelijk mishandeld’ te voelen. “Hoe kun je zo barbaars te werk gaan? Er begint nu een hoogoplopend juridisch gevecht en er is geen spatje berouw aan de kant van de boosdoener.”

BelangwekkkendInstituut Vincent van Gogh benadrukt dat de afgelopen jaren door niemand lijkt te zijn omgekeken naar het werk. "We lezen dat het belangwekkend zou zijn en van waarde. We hebben echter vorig jaar vanwege de toenmalige staat moeten vaststellen dat het zo in ieder geval niet kon blijven hangen."

Meer over dit onderwerp in De Limburger van zaterdag.