Medicijnen naar gebied waar Derk Bolt wordt vastgehouden

Derk Bolt op pad voor het KRO-NCRV programma Spoorloos.© AD/KRO

Er zijn medicijnen naar het gebied in Colombia gebracht waar Derk Bolt (62) en Eugenio Follender worden vastgehouden. Dat heeft een plaatselijke bron tegenover het AD verklaard.

Redactie

De twee Nederlandse journalisten zijn nog niet vrijgelaten, in tegenstelling tot wat de gouverneur van de regio donderdag verklaarde. Ook De Limburger meldde donderdag op gezag van 'een kennis van Follender' dat de twee Nederlanders zouden zijn vrijgelaten. Dat blijkt te berusten op een misverstand, waarbij de informatie die het ministerie van Buitenlandse Zaken met de familieleden heeft gedeeld verkeerd is geïnterpreteerd.

ConflictgebiedDe medicijnen zijn volgens de autoriteit van de gemeente Tibú donderdag naar de regio Catatumbo gebracht, een gevaarlijk conflictgebied vol gewapende guerrillagroeperingen waar Bolt en Follender vorig weekend werden ontvoerd. Het is onduidelijk voor wie de medicijnen zijn en om wat voor medicijnen het gaat, maar naar alle waarschijnlijkheid waren ze bestemd voor Derk Bolt. Hij had dringend medicatie nodig, zo verklaarde politiecommandant George Quintero van het departement Norte de Santander eergisteren tegenover het AD. Naar zijn weten vanwege diabetes.

Guerrillabeweging Quintero is nauw betrokken bij de onderhandelingen over de vrijlating van Bolt en Follender. Volgens hem konden de twee 'elk moment' worden vrijgelaten. Het wachten was volgens hem op 'het sein' van guerrillabeweging ELN. Die bevestigde woensdag achter de ontvoering te zitten en verklaarde dat de Nederlandse journalisten in goede gezondheid verkeren en hen te zullen vrijlaten. Volgens gouverneur William Villamizar van het departement Norte de Santander waarbinnen de regio Catatumbo valt, zou dat 'in de komende uren' gebeuren.

Tropische stormDe vrijlating stond gepland omstreeks 21.00 uur plaatselijke tijd (04.00 uur vanmorgen Nederlandse tijd), zo vernam het AD. Volgens de autoriteit van de gemeente Tibú was het de bedoeling om de journalisten woensdag al vrij te laten, maar lukte dat niet vanwege 'onder andere' slecht weer. Tropische storm Bret trok toen vanuit Venezuela over Colombia. Dat ging gepaard met hevige regenval die overstromingen veroorzaakte waardoor wegen onbegaanbaar werden.