In Heerlen opgepakte man zou werven voor gewapende strijd

Print
In Heerlen opgepakte man zou werven voor gewapende strijd

De man werd opgepakt door de DSI. (Foto ter illustratie) Afbeelding: Archief ANP

De 28-jarige man die afgelopen dinsdag in Heerlen werd opgepakt, wordt verdacht van werven voor de gewapende strijd met terroristisch oogmerk en deelname aan een criminele organisatie met als doel terroristische misdrijven te plegen door personen te werven.

Dat heeft Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend gemaakt. Duidelijk is nu ook dat dat de verdachte stond ingeschreven in de gemeente Landgraaf. De rechter-commissaris heeft vrijdag de arrestatie als rechtmatig beoordeeld, maar een zogeheten vordering in bewaringstelling afgewezen. Het OM is daartegen in beroep gegaan. In de tussentijd blijft de verdachte vastzitten.

Lopende onderzoeken
Hij werd deze week opgepakt door de Dienst Speciale Interventies (DSI) in verband met een van de zes in Limburg lopende strafrechtelijke onderzoeken naar radicalisering en jihadisme aanleiding waarvan het zwaartepunt in de regio’s Maastricht en Sittard-Geleen ligt.

21 juni
Dat de verdachte werd opgepakt op 21 juni (Laylat al-Qadr), de dag waarop de Koran werd geopenbaard aan de profeet Mohammed in 609 AD, was puur toeval. Deze dag werd internationaal door veiligheidsdiensten scherp in de gaten gehouden in verband met het door Islamitische Staat afgekondigd Ramadan-offensief. Er is echter geen verband met de arrestatie in Heerlen, aldus het OM.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →