Hockeyster Paumen vindt nieuwe leven ‘best eng’

© Peter Schols

Het afscheid van Maartje Paumen bij haar club Den Bosch ging onlangs gepaard met veel emoties. Nadat ze eerder al was gestopt bij Oranje, begint de 31-jarige hockeyvedette uit Geleen nu echt aan een nieuwe episode in haar leven.

Patrick Delait en Roel Wiche

"Ik heb er de laatste jaren over nagedacht wat het leven na het hockey mij gaat brengen. Vijftien jaar lang was alles strak gepland. Je weet precies wat je gaat doen, waar je inkomen vandaan komt. Nu ga ik dingen doen waar ik nog niet zo mee bekend ben."

Makkelijk"De komende jaren zal die overgang wel meevallen. Ik ga clinics geven, presentaties en ik blijf ook nog twee jaar spelen. Een makkelijke wereld, waarin ik op handen wordt gedragen. Maar ooit valt het hockey helemaal weg en zal ik totaal opnieuw moeten beginnen. Ergens kijk ik ernaar uit, maar eerlijk gezegd vind ik het ook wel eng”, aldus Paumen, die de komende twee seizoenen gaat afbouwen bij het Belgische Royal Antwerp.

GodinDe prijzenkast van de Geleense puilt uit. Twee olympische titels, Europese en wereldtitels en elf landstitels met haar club Den Bosch. Daarnaast werd Paumen ook twee keer verkozen tot beste speelster van de wereld. och had ook de godin van het hockey haar donkere periodes. Een jaar voor de Spelen van Rio liep het bij haar voor geen meter.

Bodem van put"Het hele jaar 2015 was voor mij op sportgebied een klotenjaar. Ik zat niet lekker in mijn vel, het werkte op dat moment ook niet lekker met de toenmalige coach van Oranje. Ik nam dat mee naar huis. Op een gegeven moment kom je in een neerwaartse spiraal. Als aanvoerder van het team wil je niet laten merken dat je moe bent. Je gaat maar door en door. Ik sliep slecht en als dat een paar maanden duurt en je moet twee keer per dag trainen, dan ga je op een gegeven moment gewoon kapot. Naar de buitenwereld bleef ik volhouden dat het goed met me ging totdat ik de bodem van de put aanraakte.”

In tranenNieuwe bondscoach Alsyon Annan hield Paumen een spiegel voor. Ze mocht begin 2016 niet mee naar de World League. "Na twee minuten in dat gesprek was ik compleet gebroken. Ik barstte in tranen uit. Eindelijk voelde ik me door iemand begrepen. Ik was toen al vijf jaar captain van Oranje en had elf jaar op topniveau gespeeld. Als iemand dan tegen je zegt dat je beter even niet meedoet, dan doet dat pijn, maar het voelde ook als een opluchting.”

Lees het volledig interview met hockeyster Maartje Paumen zaterdag in De Limburger