‘Kerncentrale Tihange veilig? Dat was Titanic ook’

© HBVL/Bart Dewaele

Tegenstanders van de kerncentrale in Tihange noemen de uitspraken van directeur Jean-Philippe Bainier in De Limburger ‘hallucinant’ en ‘choquerend’.

Redactie

Tihange kan ook de komende tien tot twintig jaar probleemloos openblijven, aldus Bainier. "We investeren 100 tot 115 miljoen euro per centrale per jaar. De reactoren zijn veilig. Maar het is de politiek die beslist”, zei hij vrijdag in een interview. De Belgische regering wil officieel in 2025 stoppen met kernenergie.

TitanicBij Greenpeace zijn ze “gechoqueerd” door de uitspraken. "Dat Tihange aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet, is niet meer dan normaal. Maar dat gold ook voor de Titanic en de kerncentrale van Fukushima”, zegt Eloi Glorieux, energiespecialist bij Greenpeace in de Vlaamse krant Het Belang van Limburg.

RisicoVolgens Glorieux is Tihange niet te verzekeren. "Het kan wel zijn dat Bainier zeker is van de veiligheid van de centrale, maar dan vragen we ons toch af waarom Electrabel niet de volledige aansprakelijkheid wil dragen in het geval van een kernramp. Ze kunnen voor amper 1,2 miljard euro aansprakelijk gesteld worden voor een ramp in Doel of Tihange. Dat is een fractie van de geschatte schade. Maar zelfs voor dat bedrag hebben ze een staatsgarantie gevraagd, omdat geen enkele commerciële verzekeringsmaatschappij het risico wil dekken."

VraagtekensBij Bainiers uitlatingen over de scheurtjes plaatst Glorieux vraagtekens. "De inspectie gebeurt door Electrabel zelf. Dat is alsof je een restauranthouder vraagt om zelf de hygiëne in zijn keuken te beoordelen. Toen wij vroegen om de recente inspectieverslagen over de scheurtjes in Doel 3 en Tihange 2 openbaar te maken, hebben het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en Electrabel alles uit de kast gehaald om dat te beletten. Ik zie maar één mogelijke verklaring: er is iets aan de hand wat ze liever verborgen houden.”

Inmiddels zijn de rapporten toch vrijgegeven en blijkt dat er meer scheurtjes zijn aangetroffen, al vallen die volgens FANC binnen de foutmarges. Greenpeace wil de rapporten nu voorleggen aan onafhankelijke experts.

BetrouwbaarOok Marc Alexander, de Belgische woordvoerder van de protestactie Mensenketting Tihange-Aken, vindt de uitleg over het stijgende aantal scheurtjes niet overtuigend. "Volgens het FANC is het niet gemakkelijk om het aantal scheurtjes te meten omdat alles afhangt van hoe je de meetapparatuur plaatst. Er zijn twee mogelijkheden: ofwel is de meting betrouwbaar en komen er dus scheurtjes bij. Ofwel is de meting onbetrouwbaar en is Tihange dus blind aan het draaien. Uit voorzorg eisen wij daarom de onmiddellijke sluiting."

ProtestactieDe initiatiefnemers van de Mensenketting Tihange-Aken nemen Bainiers uitnodiging voor een gesprek ”ernstig in overweging”, echter niet tijdens, maar in de dagen na de actie. Zondagmiddag wordt de grootste euregionale protestactie ooit gehouden, door tienduizenden mensen die een lint vormen van het Duitse Aken, via het Nederlandse Maastricht naar het Belgische Tihange.