Nieuwe opzet ECI Cultuurfabriek lijkt succesvol

Danny Vermeeren, Michiel Slieger en Joery Wilbers (v.l.n.r.) in café Mr. Sammi in de vernieuwde ECI,.

Danny Vermeeren, Michiel Slieger en Joery Wilbers (v.l.n.r.) in café Mr. Sammi in de vernieuwde ECI,. © Jeroen Kuit

De Roermondse politiek hoeft dit jaar voor het eerst niet te vergaderen over tekorten van ECI. Het ziet ernaar uit dat de nieuwe opzet een succes is. Weliswaar heeft exploitant KIEN vorig jaar een tekort van 70.000 euro genoteerd, dat heeft vooral te maken met vertraging van de commerciële horeca.

Gertie Driessen

Voor dat ‘gat’ hoeft Roermond niet op te draaien. KIEN huurt het pand van de gemeente en exploiteert het op eigen risico. Cultuurstichting ECI is uitgekomen met de subsidie van 1,6 miljoen.

Te verbeterenDe stichting heeft 2016 afgesloten met een positief resultaat van 74.320 euro. Hoewel er op diverse onderdelen (film, cursussen) aardig vooruitgang is geboekt, valt er volgens directeur Joery Wilbers nog veel te verbeteren. "Het kan allemaal niet in één jaar tijd.”

Ondanks het exploitatietekort ziet KIEN-manager Danny Vermeeren de toekomst vol vertrouwen tegemoet. "Door de vertraging van de horeca hebben we zelf nog geen evenementen kunnen organiseren." Volgens Vermeeren is de nieuwe bar/bistro Mr. Sammi een aanwinst die zeker meer volk naar ECI gaat trekken.

Drie pijlersECI nieuwe stijl draait nu ongeveer een jaar en staat dinsdag op de politieke agenda. Waar voorheen één directeur zowel voor cultuur als het beheer van het gebouw verantwoordelijk was, zijn er nu drie pijlers. De cultuurstichting, beheerder KIEN en Mr. Sammi. Voorheen kende ECI alleen ondersteunende horeca.

Aangezien KIEN een vergoeding krijgt - cultuur heeft ‘voorrang’ dus is de exploitatie niet helemaal commercieel - is de gemeente per saldo jaarlijks nog steeds hetzelfde bedrag (2,1 miljoen euro) kwijt. Alleen hoeven er (vooralsnog) geen onverwachte gaten meer te worden gevuld. Sinds de opening in 2012 bleek ECI Cultuurfabriek een bodemloze put.

In De Limburger van zaterdag meer over de vernieuwde ECI

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee