Bijna helft scholieren niet in Maastricht naar school: 'Diep triest'

Kinderen op een middelbare school in Maastricht.© Archief De Limburger

Bijna de helft van alle middelbare scholieren in en rond Maastricht gaat niet in Maastricht naar school.

Benti Banach

Ouders kiezen massaal voor de zekerheid op scholen in het Heuvelland en de discipline in België, omdat scholenkoepel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) in Maastricht al een kleine tien jaar aan het reorganiseren is.

Diep triestLVO wil het vertrouwen van ouders terugwinnen. Directievoorzitter Guido Beckers van onderwijsstichting LVO Maastricht beaamt dat de situatie zorgwekkend is. “Het is diep triest dat Maastricht een onderwijsstad is waar van universiteit tot basisonderwijs alles goed op orde is, maar niet in het voortgezet onderwijs.”

Kwaad bloedVooral het vier jaar geleden door LVO gepresenteerde maar nog niet uitgevoerde domeinenplan om te komen tot één vmbo, één havo en één vwo voor heel Maastricht heeft veel kwaad bloed gezet. Ook docenten en een meerderheid in de gemeenteraad zijn tegen dat plan.

Hand in eigen boezemLVO beseft nu dat het veel partijen van zich heeft vervreemd en steekt de hand in eigen boezem. Beckers wil vooral werken aan herstel van het vertrouwen. "We gaan de komende maanden samen met de gemeente met alle partijen open en eerlijk in gesprek. We gaan serieus naar iedereen luisteren, iedereen mag zeggen wat hij niet goed vindt. Het domeinenplan is niet van tafel, maar niet leidend bij de gesprekken."

Aan het eind van dit jaar moet het definitieve onderwijsplan bekend zijn. Meer over dit onderwerp lees je in De Limburger van zaterdag 24 juni.