Man misbruikt jonge meisjes bij actie heitje voor karweitje

Foto ter illustratie.© iStockphoto

Een 45-jarige man uit Susteren heeft eind vorig jaar twee meisjes van acht en negen jaar ernstig seksueel misbruikt. De kinderen belden bij hem aan in het kader van de actie ‘Heitje voor een karweitje’. Roland van K. stond vrijdag terecht voor de rechtbank in Roermond.

Jos Bouten

Het Openbaar Ministerie wil dat hij voor 44 maanden de gevangenis in gaat en onder behandeling wordt gesteld om herhaling te voorkomen. Ook zou hij een schadevergoedering van dik tien mille moeten betalen. Van K. heeft de daden grotendeels toegegeven.

Heitje voor karweitjeHet incident speelde zich af op 17 december 2016. Van K., die enorm veel drank op had, liet de meisjes binnen en gaf ze de opdracht af te wassen en te stofzuigen. Uiteindelijk kwamen Van K. en de meisjes boven in de badkamer terecht.

Ruit ingegooidIntussen waren familieleden van de meisjes een zoektocht begonnen. Uiteindelijk vonden ze de kinderen op straat en al snel werd duidelijk wat er was gebeurd. Er werd verhaal gehaald bij Van K. Zo werden een ruit ingegooid en de voordeur vernield. Van K. voelde zich zo in het nauw gedreven dat hij zelf de politie belde en meteen bekende. "Voor zover het enige vorm van waarde heeft, bied ik mijn excuses aan", sprak hij vrijdag in de rechtszaal.

Verklaring van de oudersIn de rechtszaal werd een verklaring van de ouders voorgelezen. "Wat kan een onschuldig meisje van (inmiddels, red.) tien jaar toch overkomen. Wij hopen dat hij zich realiseert wat hij onze dochter heeft aangedaan en dat hij dit nooit meer anderen zal aandoen. Krijgen wij ons vrolijk dochtertje ooit weer terug?", vroeg een moeder zich af.

Of Van K. ook daadwerkelijk een pedofiel is, kon een psycholoog die hem onderzocht niet vaststellen. Wel zou hij verminderd toerekeningsvatbaar zijn. De advocaat van de verdachte wijst erop dat zijn cliënt aan alle behandelingen wil meewerken.

De uitspraak in de zaak volgt op 7 juli.