ELN trekt verklaring in: Bolt en Follender zitten nog vast

Derk Bolt (tweede van rechts) tijdens opnames.

Derk Bolt (tweede van rechts) tijdens opnames. © AD

De vorig weekend in Colombia ontvoerde Spoorloos-presentator Derk Bolt (62) en cameraman Eugenio Follender Grossfeld zijn volgens de guerrillabeweging ELN nog niet vrijgelaten. Eerder meldde ELN via Twitter dat dit wel het geval was. Hun vrijlating was door het ministerie van Buitenlandse Zaken nog niet bevestigd.

Caspar Naber en Phebe Tempelaars

Een correspondente van de BBC meldde eerder dat Bolt en Follender onderweg waren naar de gemeente Tibú, vlakbij waar ze waren vastgehouden. Tegenover het AD zei een bron bij de gemeente Tibú echter dat dit niet klopte.

Nu blijkt dat Bolt en zijn cameraman nog niet zijn vrijgelaten. Volgens ELN werd er via radiostation, Radio Nacional Patria Libre (Ranpal), de radio-afdeling van ELN, een verslag ontvangen, wat intern niet goed gecommuniceerd zou zijn. De guerrillabeweging hoopt op 'een positieve afwikkeling', aldus een bericht op Twitter, en biedt excuses aan voor de eerdere verwarring. Het ontvoerde tweetal maakt het goed, meldt de guerrillabeweging.

De Nederlandse ambassade in Colombia en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag hebben nog geen informatie naar buiten gebracht over een eventuele vrijlating. Een video van de Colombiaanse zender RCN, die eerder op vrijdag berichtte dat Bolt en Follender al vrijgelaten waren:

Volgens een autoriteit van de gemeente Tibú was het de bedoeling om de journalisten gisteren al vrij te laten, maar lukte dit niet wegens onder andere slecht weer. Gisteren werden medicijnen naar het gebied gebracht waar de Nederlanders gevangen zaten. Voor wie en wat voor medicijnen is onduidelijk maar naar alle waarschijnlijkheid waren ze bestemd voor Derk Bolt. Politiecommandant George Quintero verklaarde woensdag tegenover het AD dat de Spoorloos-presentator dringend medicijnen nodig had, naar zijn weten vanwege diabetes.Derk Bolt (links) en Eugenio Follender (rechts) waren er vorig jaar bij toen Jeroen Schuurman uit Hengelo zijn biologische moeder terug vond in Indonesië. - Foto: Jeroen SchuurmanSlechte communicatiemiddelenDe Spoorloos-presentator en zijn cameraman verdwenen afgelopen zaterdag in het noordoosten van Colombia. Lange tijd was er onduidelijkheid over wie verantwoordelijk was voor de ontvoering. De ELN wist niet zeker of haar eigen leden achter de actie zaten. Dit was volgens haar te wijten aan slechte communicatiemiddelen in het afgelegen gebied. De leiding van de ELN bevestigde pas woensdagavond dat de guerrillabeweging achter de ontvoering zat. Donderdagmiddag kondigde ze aan dat de Nederlandse journalisten spoedig zouden worden vrijgelaten. De guerrillabeweging lokte om 17 uur Nederlandse tijd (inter)nationale media naar haar website onder het mom dat er een verklaring zou komen over de ontvoerde mannen. De verklaring bleek uiteindelijk niet over de ontvoering te gaan maar over een bomaanslag in winkelcentrum Andino, vorige week in hoofdstad Bogotá. De rebellen grepen zo de kans een groot publiek te trekken, zonder uit te wijden over de ontvoering.De ontvoering van Derk Bolt en Eugenio Follender bleek het werk te zijn geweest van Frente 'Hector', een plaatselijke afdeling die onder gezag staat van het Noordoostelijke Oorlogsfront van de ELN. Dat front houdt zich volgens het Colombiaanse leger bezig met afpersingen en de handel in cocapasta. Zeer gevaarlijkDe vrijlating van de twee Nederlanders wordt bemoeilijkt omdat ze werden vastgehouden in een conflictgebied. De zone wordt door de politie gekenmerkt als zeer gevaarlijk. In het gebied, El Tarra, opereert de ELN maar ook EPL (Ejército Popular de Liberación) en criminele bendes.

Volgens het politiedepartement hadden de twee Nederlanders van tevoren geen advies ingewonnen over de veiligheidsrisico´s. De ELN zei woensdag in een verklaring dat de journalisten niet herkenbaar waren als pers en ook niet bezig waren met journalistieke activiteiten toen ze 'uit veiligheidsoverwegingen' werden onderschept door een groep guerrilleros. Verschillende partijen, waaronder een humanitaire commissie, de Katholieke kerk en de lokale Ombudsman, hebben samen met de Nederlandse ambassade onderhandeld voor vrijlating van de journalisten.

VenezuelaHet tweetal was in het Zuid-Amerikaanse land op zoek naar de biologische moeder van een door Nederlanders geadopteerd meisje, aldus de Colombiaanse krant El Tiempo. De ontvoering vond plaats bij Filo de Gringo/Versalles in het noordelijke departement Norte de Santander aan de grens met Venezuela.

Bolt en Follender kwamen Colombia vorige week donderdag binnen vanuit Venezuela, zo verklaarde officiële bron tegenover krant El Tiempo. Het duo draaide er blijkbaar een reportage over de zoektocht naar ouders van door Nederlanders geadopteerde kinderen. Vanuit Villa del Rosario en de Simon Bolivar-brug, de grensovergang tussen beide landen, arriveerden ze op 15 juni in Cúcuta. Ze namen er hun intrek in het Ramada, een vier sterrenhotel.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee