F1-verslag: in een corrupte rammeltaxi naar het F1-circuit in Bakoe

© De Limburger

Een nadeel van het volgen van het Formule 1-circus is het verblijf op luchthavens. Ze zijn onpersoonlijk, inspiratieloos, kil, ongezellig en geven vaak een akelig ontheemd gevoel. Probleem is dat je er als reiziger doorgaans nogal wat uren verveeld doorbrengt en dan krijg je op een gegeven moment dorst en trek.

Ivo op den Camp

Bij het zoeken naar een goede horecagelegenheid, maar vooral bij het afrekenen van een flesje drank of een broodje bekruipt me telkens het gevoel behoorlijk geflest te worden. Overal hetzelfde liedje: een euro of drie-vier voor een half litertje water, zeven euro voor een belegde boterham. Is er écht geen Autoriteit Consument en Markt die waakt over kartelvorming op luchthavens?

LuchthavensOp weg naar de Grand Prix van Azerbeidzjan deed ik Düsseldorf en Istanbul aan. De eerste is functioneel, want dicht bij huis, de Turkse luchthaven vooral chaotisch, gedateerd en zeker niet de schoonste.

Aparte balieHeydar Aliyev, het vliegveld van Bakoe dat is vernoemd naar de van 1993 tot 2003 heersende president van de republiek Azerbeidzjan, is daarentegen een pareltje van architectuur en modernisme. Prachtig, maar daar schiet je niks mee op bij de visumcontrole. Er is een aparte balie voor Formule 1-volgers ingericht, maar de mevrouw die een stempeltje in het paspoort mag zetten, beleeft er kennelijk plezier aan hier zolang mogelijk over te doen.

Vriendelijk welkomEnfin, uiteindelijk verheug ik me altijd op de eerste meters buiten de deur. Weg uit de klimaatgeregelde ruimtes; heerlijk om de zintuigen kans te geven de indrukken van een nieuwe omgeving te verwerken. In Bakoe stapt er meteen een attente politieagent op een collega en mij af. Hij is in uniform, spreekt zelfs een paar woorden Engels, heet ons vriendelijk welkom en vraagt of we een taxi nodig hebben voor de rit naar het hotel in het stadscentrum. Een paar tellen later zitten we op de achterbank van een rammelkist waar een bordje TAXI op is geplakt. In het langsrijden opent de chauffeur zijn raampje en overhandigt de agent een geldbiljetje. Corruptie of iets voor de Autoriteit Consument en Markt in Azerbeidzjan?

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee