PVV doet toch niet mee in Roerdalen, partijtop trekt stekker uit plan

PVV-leider Geert Wilders.

PVV-leider Geert Wilders.© ANP/Bart Maat

Ruimschoots voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar is het plan voor het opzetten van een PVV in de gemeente Roerdalen al gesneuveld.

Bram van der Heijden

De landelijke partij heeft onvoldoende vertrouwen in het oprichten van een lokale afdeling in de Roerstreek en heeft zodoende ingegrepen.

SceptischHarry Vermeulen uit Vlodrop was vastberaden. Hij zou voldoende geschikte kandidaten vinden in de gemeente Roerdalen om mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar namens de Partij voor de Vrijheid. De landelijke partij toonde zich eerder wel al sceptisch. Was er bijvoorbeeld wel voldoende ‘rendement’ te halen in Roerdalen? En zou dat dan uiteindelijk opwegen tegenover het risico wat je neemt met allemaal nieuwe mensen op de lijst?De PVV wil namelijk voorkomen dat ze straks wordt meegezogen van het ene lokale schandaal na het andere. Vandaar dus extra waakzaamheid vanuit Den Haag bij het opzetten van verschillende lokale afdelingen.

Grote teleurstellingUiteindelijk heeft de PVV in Den Haag besloten het plan voor een lokale afdeling in de Roerstreek niet toe te staan. Dit tot grote teleurstelling van Vermeulen. "Zonder verdere tekst en uitleg moet ik ook gissen naar de werkelijke reden", aldus de teleurgestelde oud-sergeant-majoor van de marine, in een schriftelijke verklaring."Ik wil in ieder geval iedereen bedanken die mij geholpen heeft en de twaalf moedige mensen die zich bij mij gemeld hadden om er publiekelijk voor uit te komen dat ze PVV’er zijn."

KritischEerder bleek al dat zowel de landelijke als de provinciale PVV kritisch stonden ten opzichte van het initiatief van de politicus, die voorheen lid was van Democraten Roerdalen en de VVD. De Limburgse PVV-topman Robert Housmans stelde dat het niet de bedoeling is dat Vermeulen uit naam van zijn partij communiceert naar burgers en media.

Uiteindelijk is het ook Housmans die beslist of kandidaten geschikt zijn om op een kieslijst te worden geplaatst namens de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Zeven Limburgse gemeentenDe PVV is nu in het hele land slechts vertegenwoordigd in twee gemeenteraden. De partijtop heeft echter besloten dat bij de verkiezingen van volgend jaar bij veel meer gemeentes een lokale afdeling zal gaan deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

In Limburg is het vooralsnog de bedoeling van de partijtop om mee te doen in Venlo, Maastricht, Heerlen, Kerkrade, Sittard-Geleen, Landgraaf en Stein. Housmans laat weten dat de focus van de PVV in Limburg ook op deze zeven gemeenten zal blijven liggen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee