Na het weekend komen de muggen naar Limburg

Print
Na het weekend komen de muggen naar Limburg

Afbeelding: iStock

Het blijft warm en het heeft eindelijk geregend. Ideale omstandigheden voor de mug. De muggenradar van de Wageningen Universiteit en Buienradar kondigt dan ook meer overlast aan na het weekend. In Limburg geldt dat vooral voor de maandag en woensdag.

Tot nu toe valt het nog mee. "Komt door een droog voorjaar", vertelt muggenonderzoeker Arnold van Vliet.

Broeden
"Broedplaatsen drogen op. Vooral in stedelijk gebied waar veel bakjes, goten en gieters zijn, nestelen muggen graag in stilstaand water. Met dit warme weer vliegen ze wel, maar broeden ze minder goed."

Minder eitjes, dus minder muggen. Nu er regen is gevallen voorspelt de muggenradar meer overlast. In Limburg wordt die vooral op maandag en woensdag verwacht. Dan scoren grote delen van Limburg een 7 op een schaal 10 qua muggenoverlast, blijkt uit de muggenradar

Het is kortom zaak je te wapenen tegen de steekdieren.

Acht dingen die je moet weten over de mug:
1. Muggen houden niet van licht. Een mug is een nachtdier en overdag nauwelijks actief. 

2. Muggen steken niet, maar bijten. De beesten hebben een zogeheten zuigsnuit, waarmee ze bloed kunnen opzuigen. Insecten die steken hebben een angel, meestal aan de andere kant van het lijf. Opvallend genoeg heten de muggen die kunnen bijten allemaal 'steekmug'. De 'bijtmug' bestaat niet.

3. Mannetjes bijten niet; alleen de vrouwtjes vinden ons bloed lekker. Zij gebruiken het vooral voor het voeden van hun vrucht. Daar zijn die mannetjes weer goed voor. Die vliegen met z'n allen bij elkaar, je weet wel, zo'n wolk van beestjes die je soms ziet. Vrouwtjes vliegen door zo'n wolk en komen er bevrucht weer uit. 

4. In Nederland komen 40 soorten muggen voor. De meeste daarvan zijn nou net die vervelende steekmuggen. In de hele wereld bestaan trouwens duizenden soorten steekmuggen, waarvan de malariamug en de tijgermug de meest bekende zijn.

5. De malariamug komt ook in Nederland voor. En niet te zuinig: ongeveer 7 procent van de muggen in Nederland, is de malariamug. Gelukkig draagt de malariamug on ons land de ziekte niet bij zich, verzekeren muggenonderzoekers van de Wageningen Universiteit ons. Het is slechts de soort mug, die vernoemd is naar de ziekte die zij kan verspreiden. 

6. Muggen komen vooral op geur af, op de geur van mensen als je pech hebt. Het ligt een beetje aan de soort, maar de muggen waar wij het meeste last van hebben zijn gek op zoogdieren. Die ruiken ze, identificeren ze als prooi en trekken dan ten strijde. Het ene zoogdier vinden ze lekkerder ruiken dan het andere, dus het klopt: de één wordt (veel) meer gebeten dan de ander.

7. De meeste overlast is onze eigen schuld, want de vrouwtjes leggen hun eitjes in water. En dan het liefst in stilstaand water zonder vijanden. Denk aan dakgoten, putjes, gieters, plantenbakken, schaaltjes en bakjes die we op en om onze huizen hebben. Gooi deze dus zo vaak mogelijk leeg en maak ze schoon, is de tip van de Wageningse onderzoekers. Vooral als het warm blijft, dan broeden muggen extra snel.

8. Gebruik horren en klamboe's, en laat die citroenkaars maar in de winkel staan. Dat gedoe met geurtjes is een doekje voor het bloeden. Eenmaal binnen ruikt een hongerige vrouwtjesmug je toch wel. Horren voor ramen en deuren hebben meer zin.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen