50.000 mensen vormen ketting tegen Tihange

Print

Afbeelding: Luc Lodder

Zo'n 50.000 mensen vormden zondagmiddag een 90 kilometer lange menselijke ketting van het Duitse Aken tot de kerncentrale in het Belgische Tihange.

Eijsen werd overspoeld door demonstranten uit de regio. De inwoners van de grensstreek sloegen letterlijk de handen ineen om zo sluiting van de kerncentrale af te dwingen. Ze maken zich al jaren zorgen over de mogelijkheid dat er in de veertig jaar oude centrale in de buurt van Luik iets misgaat. 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Bezorgd
"We willen een signaal afgeven, ook voor onze kinderen'', vertelt Kai Euscheid, inwoner van Aken. Ook veel Duitse vakbondsleden, met name van IG Metall en de Deutsche Gewerkschaft Bund DGB, zijn van de partij. "Aken ligt 60 kilometer van Tihange. Als daar iets gebeurt, is Aken verloren'", meent Claus Brülls van DGB. "Ook wij als vakbondsleden voelen ons bedreigd door Tihange"', vult partner Doris Brülls aan.

Angst voor ramp
Demonstranten zijn verontrust door de haarscheurtjes in de wand van Tihange 2, een van de drie reactoren. Het grote aantal storingen bij Tihange vergroot de angst voor een nucleaire ramp die de volledige regio voor decennia onbewoonbaar zou maken. 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →