50.000 mensen vormen ketting tegen Tihange

© Luc Lodder

Burgemeester Ralf Krewinkel hand in hand met de burgemeester van Aken, Marcel Philipp, en andere actievoerders voor het raadhuis in Aken. © Gemeente Heerlen

© EPA

© Reuters

Ontspannen mensen in commandocentrum StopTihange© De Limburger

thumbnail:
thumbnail: Burgemeester Ralf Krewinkel hand in hand met de burgemeester van Aken, Marcel Philipp, en andere actievoerders voor het raadhuis in Aken.
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Ontspannen mensen in commandocentrum StopTihange

Zo'n 50.000 mensen vormden zondagmiddag een 90 kilometer lange menselijke ketting van het Duitse Aken tot de kerncentrale in het Belgische Tihange.

ANP/Naz Taha

Eijsen werd overspoeld door demonstranten uit de regio. De inwoners van de grensstreek sloegen letterlijk de handen ineen om zo sluiting van de kerncentrale af te dwingen. Ze maken zich al jaren zorgen over de mogelijkheid dat er in de veertig jaar oude centrale in de buurt van Luik iets misgaat.

Bezorgd"We willen een signaal afgeven, ook voor onze kinderen'', vertelt Kai Euscheid, inwoner van Aken. Ook veel Duitse vakbondsleden, met name van IG Metall en de Deutsche Gewerkschaft Bund DGB, zijn van de partij. "Aken ligt 60 kilometer van Tihange. Als daar iets gebeurt, is Aken verloren'", meent Claus Brülls van DGB. "Ook wij als vakbondsleden voelen ons bedreigd door Tihange"', vult partner Doris Brülls aan.

Angst voor rampDemonstranten zijn verontrust door de haarscheurtjes in de wand van Tihange 2, een van de drie reactoren. Het grote aantal storingen bij Tihange vergroot de angst voor een nucleaire ramp die de volledige regio voor decennia onbewoonbaar zou maken.