Fusiedwang leidt tot grote verdeeldheid bij CDA

© Rob Oostwegel

Oppositie uit onverwachte hoek voor gedeputeerde Ger Koopmans. Uitgerekend in een dossier waarin hij er met gestrekt been in gaat - de fusie van Heerlen en Landgraaf - gaan er binnen zijn eigen CDA steeds meer stemmen op om hem een halt toe te roepen.

Jule Peeters

Binnen de eigen achterban brokkelt de steun af voor het plan van CDA-gedeputeerde Ger Koopmans om Landgraaf te dwingen tot een herindeling met Heerlen. Bleef het protest tegen Koopmans’ koers tot voor kort beperkt tot de lokale afdeling in Landgraaf, nu spreken ook CDA’ers in Provinciale Staten, Tweede Kamer en in het landelijk partijbestuur zich uit tegen de opgelegde fusie. Dat melden verschillende welingelichte bronnen.

Veel vragenCDA-Statenlid Geert Frische, ook wethouder in Echt-Susteren, heeft binnen de fractie de leiding in dit dossier. Volgende week donderdag moet in Provinciale Staten een knoop worden doorgehakt, maar de partij is er „nog lang niet uit”, erkent hij. Hoeveel van de elf fractieleden voor of tegen zijn, wil hij niet zeggen. En of het lukt om op één lijn te komen, durft hij niet te voorspellen. "We hebben nog heel veel vragen.”

Het feit dat zijn eigen fractie hem nu niet voltallig steunt in dit belangrijke dossier, dat lokaal tot ongekend groot protest leidt, bemoeilijkt de positie van Koopmans ernstig en betekent in potentie gezichtsverlies voor de deputé. "Die politieke afweging nemen we mee", zegt Frische. "Maar wij moeten vooral kijken naar wat het beste is voor het gebied."

WildwestcultuurFrische is een van de CDA’ers die vindt dat tot nu toe de noodzaak van een gedwongen fusie niet is aangetoond. Ook voorziet hij dat de Tweede Kamerfractie het plan uiteindelijk zal blokkeren omdat het indruist tegen het CDA-principe dat herindelingen ‘van onderop’ moeten komen. Verder wijst hij op recente ontwikkelingen, zoals de rechtszaak die Landgraaf heeft aangespannen en de felle kritiek van hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga verleden week. Die zei over de pressie van het provinciebestuur in het fusiedossier dat "niet eerder een provincie het zo bont maakte" bij een herindeling en dat zo "een wildwestcultuur" kan ontstaan.

RechtszaakMocht de complete CDA-fractie tegenstemmen, dan kan de herindeling zoals het er nu naar uitziet alsnog op een nipte meerderheid in de Staten rekenen. Koopmans zelf wil niet op de zaak vooruitlopen. "Een aantal fractieleden wil dat eerst alle feiten op tafel liggen, zo zit er nog een rechtszaak aan te komen. Dat begrijp ik en ik wacht het af." Maandagavond komen de CDA-Statenleden opnieuw bij elkaar.