VIDEO Bekijk de kilometerslange mensenketting voor sluiting Tihange

Print
VIDEO Bekijk de kilometerslange mensenketting voor sluiting Tihange

Afbeelding: EPA

Tienduizenden mensen sloten zich zondag in Zuid-Limburg aan bij de in totaal 90 kilometer lange mensenketting die demonstranten maakten tussen Aken en het Belgische Tihange.

Hand in hand vormden vele duizenden mensen een lang lint. De betogers eisen dat twee Belgische kerncentrales in Tihange en Doel worden stilgelegd. De mensen maken zich ernstige zorgen over de veiligheid.

Scheuren
Onlangs zijn bij een inspectie van de kerncentrales ruim zeventig nieuwe scheurtjes in reactorvaten ontdekt, die het risico van barsten bij temperatuurverschillen zouden kunnen vergroten. De Nederlandse actiegroep Wise waarschuwt dat dit tot een kernsmelting zou kunnen leiden, "waarna je heel Limburg kunt ontruimen"'.

Lees ook: 50.000 mensen vormen ketting tegen Tihange

Overstroomd
Veel mensen in de omgeving zijn dan ook bang en besloten zondag letterlijk de handen ineen te slaan. Eijsden werd zondagmiddag overstroomd door mensen uit de regio Aken. Bussen vol kwamen ze naar het dorpje, met name om de gaten die dreigden te vallen naar en over de grens op te vullen.

Massale deelname
In bijgaande, versneld afgespeelde, video van fotograaf Luc Lodder krijg je een goede indruk van de massale deelname aan de protestactie. De protestactie is op film vastgelegd tussen Mamelis en het kruispunt bij klooster Wittem.

Bron: De Limburger/Luc Lodder

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →