Het weer slaat om: regen en onweer op komst

Print
Het weer slaat om: regen en onweer op komst

Afbeelding: ED

De komende week lijkt het flink wisselvallig te worden. Ondanks het droge begin maandag, slaat vanaf dinsdag het weer om. Het zou lokaal zomaar behoorlijk nat kunnen worden.

Maandag wordt het 18 tot plaatselijk 24 graden. Dinsdag kan het in Limburg 27 graden worden. Tegelijkertijd neemt de kans op een aantal regen- en onweersbuien toe.

Onweer
Woensdag wordt de warmte verdreven, al kan het plaatselijk nog wel zomers warm zijn. Ook dan vallen er een flink aantal buien, mogelijk met onweer.

Donderdag en vrijdag hebben we nog altijd met hetzelfde lagedrukgebied te maken dat op dinsdag en woensdag voor de vele buien zorgt. Het is een paar graden koeler, maar de buien blijven aanwezig. Ook het weekend verloopt waarschijnlijk wisselvallig, maar minder nat dan de dagen ervoor.

Regentekort
Het heeft de afgelopen tijd maar weinig geregend, waardoor het neerslagtekort in Limburg enorm is. Weerman Wilfred Janssen: "Rond deze tijd van het jaar hoort er een neerslagtekort van ongeveer 30 tot 50 millimeter te zijn. Momenteel is het tekort in de droogste gebieden (westen en zuiden) 180 tot 200 millimeter!"

Door deze droogte moeten akkers dagelijks flink worden beregend. Wilfred Janssen: "In België is de droogte een nog groter probleem. Daar geldt in sommige regio's een beregeningsverbod en wordt mensen ten zeerste afgeraden om tuinen met kraanwater te besproeien.”

Droogterecord
De droogte wordt de komende week weliswaar iets minder. Janssen: "Regionaal kan ook best veel neerslag vallen (enkele tientallen millimeters), maar het neerslagtekort komt nog niet in de buurt van de normale waarde voor deze tijd van het jaar. Nu behoort dit jaar tot één van de droogste jaren tot nu toe, maar zal na komende week natter zijn dan de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1901.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →