Het kan toch: niet betaald en loterijprijs cashen

Foto ter illustratie© ANP

Niet betaald en toch een loterijprijs cashen. Het blijkt toch te kunnen bij de Nationale Postcode Loterij. De Beegdense jurist Clemens Meerts lukte het om achteraf de ‘straatprijs’ binnen te halen voor een cliënt.

Bram van der Heijden

Clemens Meerts wist het meteen toen een man zich meldde bij zijn rechtspraktijk. Hier valt een mooie overwinning te behalen.

Incasso"De man, destijds woonachtig in Asenray, had de Nationale Postcode Loterij in januari van dit jaar schriftelijk laten weten dat hij zijn loten niet meer per automatische incasso wenste te betalen", vertelt Meerts. "De loterij stelde meteen dat hij zodoende niet meer meespeelde, maar dat is juridisch gezien helemaal niet zo."

Dit is cruciaal omdat een paar weken later hetgeen gebeurt waar iedere deelnemer aan de Nationale Postcode Loterij op hoopt. Winston Gerschtanowitz staat op 26 maart bij de bewoners van de Ridder van Asenrodeweg op de stoep met dikke cheques. Het gaat concreet om de straatprijs die is gekoppeld aan het programma

MiljoenenjachtTijdens de spelshow kan iemand door het openen van gouden koffers een geldprijs winnen tussen een cent en vijf miljoen euro. Het bedrag dat de speler in de studio binnenhaalt, wordt tegelijkertijd ergens in het land verdeeld onder de loterijdeelnemers van een bepaalde postcode. Zo ook dus bij bewoners van de Ridder van Asenrodeweg.

ClaimDe man in kwestie krijgt echter aanvankelijk niets. Wie niet meedoet aan de loterij, kan ook niets winnen, zo is het oordeel van de loterij. Meerts dient echter via een medewerker snel een claim in bij de ­Nationale Postcode Loterij. Met succes, want afgelopen vrijdag komt het goede nieuws binnen bij zijn rechtspraktijk in Beegden. De loterij heeft besloten Meerts’ cliënt toch zijn deel van de straatprijs te geven, 31.875 euro (minus 29 % kansspelbelasting). Wel moet hij nog 13 euro betalen. Er was namelijk nog niet voor het lot betaald.

MisverstandEen voorlichter van de Nationale Postcode Loterij stelt dat alle fouten die worden gemaakt, worden rechtgezet. "Hier was sprake van een misverstand. Maar let wel, het is echt niet zo dat als iemand niet betaalt, dat hij dan toch een geldprijs krijgt”, haast het hoofd communicatie van de loterij zich te zeggen. Hij gooit het in deze kwestie vooral op een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Meerts is blij met zijn overwinning, maar vooral ook voor zijn cliënt. "Zeker in het licht van de eerdere zaak van Sittardenaar Kamal Maihouane tegen de loterij, ben ik verheugd dat het nu wel is gelukt." Maihouane liep tijdens de oudejaarsnacht van 2016 zijn aandeel in de Postcode Kanjerprijs mis omdat de betaling van zijn automatische incasso was mislukt. Er bleek niet genoeg geld op de rekening te staan. De Sittardenaar daagde vervolgens de loterij voor de rechter. De rechtbank stelde hem echter in het ongelijk. Kamal krijgt niets van de loterij en moest bovendien de proceskosten à 10.325 euro betalen.