Heerlense Smart Services Campus: start-up Trapps 10.000 euro subsidie

Print
Heerlense Smart Services Campus: start-up Trapps 10.000 euro subsidie

App-ontwikkelaar Trapps bracht vorig jaar ook een app uit met vaarbewegingen van beroepsschepen. Nu ontvangt de start-up Europese subsidie voor onderzoek naar een nieuwe, die CO2-uitstoot moet terugdringen Foto: Bloesem van het Zuiden

De start-up Trapps op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen heeft een Europese subsidie van tienduizend euro gekregen voor onderzoek naar een app voor de scheepvaart. De app-ontwikkelaar wil onderzoeken hoe vaarinformatie invloed heeft op CO2-uitstoot.

Trapps wil met de Europese subsidie onderzoeken of het informatie kan omzetten in realtime-vaaradvies. Naast het terugbrengen van CO2-uitstoot – gunstig voor het klimaat – heeft de app ook als doel om brandstofkosten voor de scheepvaart te besparen.

Veilig
De start-up bracht vorig jaar een app uit die vaarbewegingen van beroepsschepen op de Maas laat zien. Vrachtschepen in Europa hebben een systeem dat hun positie digitaal laat zien. De app – Varen Visé-Eijsden-Maastricht genaamd – maakt varen veiliger, omdat gebruikers zien of er grote schepen in de buurt zijn.Milieuvriendelijk
De start-up wil het vaarverkeer ook milieuvriendelijker maken door te informeren over snelheid, verschillende vaarwegen, obstakels, drukte en waterstand. Hiermee kan het energieverbruik worden teruggebracht. Het bedrijf wil ook een app ontwikkelen die schippers op elk moment én over de grens kunnen raadplegen, zodat ze met de informatie hun route en vaarsnelheid aanpassen. Trapps ontwikkelt ook apps voor wandel- en fietsroutes.

Dit verhaal is onderdeel van een een innovatief en multimediaal project. De redactie van De Limburger onderzoekt de maatschappelijke en economische betekenis van Brightlands. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Brightlands, zonder dat deze partij invloed heeft gehad op de inhoud van de verhalen.
Lees meer op de site van Brightlands