Limburger Harry (30) overleeft in 'hel op aarde'

Print
Limburger Harry (30) overleeft in 'hel op aarde'

Harry van I. uit Milsbeek in de gevangenis in Montevideo. Afbeelding: Joris Gerritsen

Harry van I. uit het Noordlimburgse Milsbeek zit in de cel in Uruguay omdat hij werd gepakt met een enorme hoeveelheid xtc-pillen in zijn tas. Hij zit zijn straf van drie jaar uit in de beruchte gevangenis Libertad. Naar eigen zeggen sterft er een keer per week een gedetineerde door geweld door medegevangenen of de bewakers.

Penal de Libertad betekent 'gevangenis van de vrijheid'. Maar het een beruchte plek met corrupte bewakers, rellen en gevangenen die zijn veroordeeld voor moord of zeer gewelddadige overtredingen. Medegevangenen worden vermoord voor zijn ogen, door andere bajesklanten of agenten.

Koeienogen
Van I. brengt de meeste tijd door in een betonnen, vochtige cel van 11,5 vierkante meter. Hij deelt die met een Nederlandse celgenoot. In de winter is het er een paar graden boven nul. Een stuk isolatiemateriaal is zijn matras. In zijn pasta vindt hij onder meer koeienogen, in stukken gesneden dier met de haren er nog aan, nagels en hele hoeven. Hij heeft moeite het de achterblijvers uit te leggen: "Het is te surrealistisch voor ze: de armoede, ziektes, psychopaten, corrupte smerissen en doktoren die niet weten wat ze doen. Ik leef in een echte hel."

Hij wapent zich door zichzelf fysiek in topconditie te houden. "Ze zijn meer bang voor mij dan andersom", zegt hij. "Ik ben een vechter, ben aardig groot en totaal niet bang voor dreigementen of de dood."

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Verslaafd
De 30-jarige van I. belandde op het verkeerde pad en raakte op zeer jonge leeftijd verslaafd, maar kickte af. Daarna verdiende geruime tijd zijn geld met drugs en kwam in aanraking met justitie. Hij heeft geen contact meer met zijn moeder, zijn vader is de enige die nog echt achter hem staat.

"Ik ben wie ik ben", zegt hij. "Ik heb een zeer extreem leven en geniet daar met volle teugen van.""Hij noemt het leven 'het sparen van momenten'. "Ik heb op mijn 30ste meer van die momenten gepakt dan iemand van 50. Ja, ik beschouw hier zitten ook als zo'n moment. Het klinkt voor veel mensen krankzinnig dat ik geen spijt heb, maar het is echt zo."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →