Cameraman Bram Janssen weer vrij na aanhouding in Istanboel

Bram Janssen wordt afgevoerd door de politie in Turkije. © Getty Images

De politie is in Istanbul massaal op de been om het verbod op de jaarlijkse Gay Pride te handhaven.© AFP

thumbnail: Bram Janssen wordt afgevoerd door de politie in Turkije.
thumbnail: De politie is in Istanbul massaal op de been om het verbod op de jaarlijkse Gay Pride te handhaven.

De Limburgse cameraman Bram Janssen die zondag in Istanboel door de politie was opgepakt, is weer vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten.

AD/Naz Taha

De cameraman uit Maasbree was aan het filmen tijdens het verboden Pride-feest in de Turkse stad. Hij had volgens zijn collega gefilmd hoe deelnemers van de parade hardhandig gearresteerd werden. Ondanks het vertonen van zijn perskaart, werd hij afgevoerd door de Turkse politie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Traangas en rubberkogelsDe gouverneur van Istanboel verbood de parade omdat de veiligheid volgens hem niet gegarandeerd kon worden. Conservatieve tegenstanders dreigden het feest met geweld te verstoren. Dat alles weerhield homo's en lesbiennes er niet van de straten van Istanboel op te gaan.

Op centrale plaatsen, zoals het Taksimplein en de Istiklal Caddesi kwamen zij met regenboogvlaggen bij elkaar. Ze scandeerden leuzen als: "Niet zwijgen, maar schreeuwen: homo's bestaan!" De Turkse agenten zetten rubberkogels en traangas in om de groep uiteen te jagen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Massale arrestatiesJournalisten uit binnen- en buitenland zijn in het afgelopen jaar massaal opgepakt in Turkije. De druk op buitenlandse media neemt daarmee toe in het land. Sommige journalisten werden voor langere tijd gevangengezet, uitgezet of de toegang tot het land geweigerd. In geen enkel land in de wereld zitten meer journalisten gevangen dan in Turkije.Janssen won begin dit jaar een Zilveren Camera met een nieuwsfoto van de slag om Mosul in Irak.