24 jaar cel voor gruwelijke loodsmoord in Maastricht

De loods in Maastricht waar Guido Kosterman (inzetje) in december 2012 werd gevonden.© AD

De 31-jarige Alberto T. is maandag in hoger beroep weer veroordeeld tot 24 jaar cel voor het urenlang martelen en vervolgens vermoorden van de 25-jarige Guido Kosterman uit Wijk bij Duurstede. Dat gebeurde in december 2012 in een loods in Maastricht.

Redactie

T. stak na de dood van zijn plaatsgenoot ook zijn lichaam nog in brand. Kosterman was al een week vermist toen hij in een put naast de loods aan de Vic Reindersstraat werd gevonden.

InformantHet motief voor de moord zou zijn geweest dat het slachtoffer als informant belastende informatie over T. zou hebben doorgegeven aan de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). In ruil voor geld gaf hij informatie over kennissen in het drugscircuit. Alberto T. was een vriend, die hij verklikt zou hebben.

EisDe straf die het gerechtshof in Den Bosch maandag oplegde, is dezelfde als de dader eerder van de rechtbank Limburg kreeg. Ook het Openbaar Ministerie had een kleine maand geleden 24 jaar geëist.

OnzekerheidVolgens het gerechtshof had T. voldoende tijd om zich te bedenken en is er daarom sprake van moord. Ook rekent het gerechtshof het de dader zwaar aan dat hij de familie van het slachtoffer jarenlang in onzekerheid heeft gehouden.

Tot slot heeft T. ook altijd geweigerd om mee te werken aan een personlijkheidsonderzoek. Daardoor kan niet worden vastgesteld of hij aan een psychische stoornis lijdt. Ook dat rekent het gerechtshof hem aan.

OntkennnenDe dader zelf is de moord altijd blijven ontkennen. Op basis van DNA, andere gevonden sporen en verklaringen van mensen aan wie T. de moord bekende, acht het gerechtshof de moord op Kosterman en het in brand steken van het lijk toch bewezen.

Naast een celstraf van 24 jaar kreeg T. ook een boete. Hij moet de nabestaanden van Kosterman een schadevergoeding van 2000 euro betalen.