Tbs met dwangverpleging voor zwartrijder die conducteur neerstak

Het station in Landgraaf.© De Limburger/Luc Lodder

Een 42-jarige man uit Litouwen is maandag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tbs met dwangverpleging wegens poging tot doodslag op een conducteur op 3 februari 2016 in Landgraaf.

Annelies Hendrikx

Na een conflict in de trein tussen de conducteur en de verdachte, die niet in het bezit was van een geldig vervoersbewijs, stak verdachte de conducteur met een mes in de buik.

Geen noodweerVast staat dat de conducteur voorafgaand aan de steekpartij de verdachte meerdere keren heeft geslagen. De manier waarop de verdachte zich heeft verdedigd, namelijk door met een mes te steken, staat niet in verhouding tot de ernst van de aanranding, zo oordeelt de rechtbank. Hierdoor is er geen sprake van noodweer.

Maatschappij beschermenAnders dan de gedragsdeskundigen die hem onderzochten en verminderd toerekeningsvatbaar verklaarden, acht de rechtbank de man volledig ontoerekeningsvatbaar.Om de maatschappij te beschermen, ziet de rechtbank geen andere mogelijkheid dan het opleggen van tbs met dwangverpleging. Ook moet de man het slachtoffer 7000 euro schadevergoeding betalen.