Toch groen licht voor inreisverbod Trump

Amerikanen protesteren in Los Angeles tegen het inreisverbod wat president Donald Trump wil doorvoeren.© ANP

De Amerikaanse president Donald Trump mag zijn tijdelijke inreisverbod voor reizigers uit zes Arabische landen gedeeltelijk uitvoeren.

ANP/redactie

Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof vandaag besloten. Eerdere wetten voor een tijdelijk inreisverbod werden de afgelopen maanden door lagere rechtbanken steeds afgewezen.

OmstredenHet gaat om een voorlopige uitspraak in de zaak rond de omstreden maatregel. Het Hooggerechtshof buigt zich pas in oktober uitgebreid over de kwestie. De regering had daarom een verzoek ingediend om het inreisverbod alvast te mogen uitvoeren terwijl werd gewacht op een definitieve uitspraak.

Eerdere blokkadesEerder deze maand kwam het '9th Circuit Court' in San Francisco, dat de zaak in hoger beroep behandelde, tot de conclusie dat de uitspraak van een federale rechter op Hawaï, die in maart belangrijke delen van Trumps decreet blokkeerde, terecht was.

Op 25 mei velde een rechtbank in de staat Virginia in hoger beroep al hetzelfde oordeel nadat een rechter in Maryland de plannen van Trump naar de prullenbak had verwezen. Het Witte Huis liet daarop weten naar het hooggerechtshof te stappen om alsnog gedaan te krijgen dat reizigers uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran worden geweerd uit de VS.