18-jarige terreurverdachte gearresteerd bij moskee in Venray

© Stefan Koopmans

De politie heeft afgelopen vrijdagavond een 18-jarige terreurverdachte uit Wanssum aangehouden toen ze de Marokkaanse moskee in Venray verliet.

Johan van de Beek en Claire van Dyck

De vrouw is, naar nu blijkt, eerder als 17-jarige aangehouden in verband met terrorisme en weer vrijgelaten onder voorwaarden. Schending van één of meerdere van die voorwaarden is de reden voor de nieuwe aanhouding, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM).

De zaak houdt geen verband met de aanhouding van een 28-jarige terreurverdachte in Heerlen vorige week, en maakt ook geen onderdeel uit van één van de zes lopende onderzoeken naar jihadisme en terrorisme in Limburg, stelt het OM. Omdat "de vrouw de feiten heeft gepleegd als minderjarige", wil het OM verder geen mededelingen doen.

ArrestatieteamDe vrouw, een bekeerlinge uit Noord-Limburg die de naam Aïcha had aangenomen, is volgens ooggetuigen tijdens een spectaculaire actie door een arrestatieteam opgepakt, geboeid en met een doek over het hoofd afgevoerd. Dat gebeurde nadat ze de moskee van de Stichting Marokkaans Islamitisch Centrum Venray (SICV) in de wijk Brukske verliet en een parkeerplaats opliep.

De arrestatie veroorzaakte aanvankelijk verwarring en onrust omdat ze werd verricht door mannen in burger die plotseling uit ongemarkeerde auto’s kwamen. Niet duidelijk was of het om een ontvoering of een politieactie ging. Later werd duidelijk dat het om een speciale eenheid ging.

OnrustBurgemeester Hans Gillissen van Venray zegt dat hij op de hoogte is van de aanhouding. Hij heeft inmiddels aangeboden om in overleg te gaan met de gemeenschap vanwege de ontstane onrust en de vele vragen die leven. Volgens moskeevoorzitter Abdessamad Houbban was bij niemand binnen de moskee bekend dat de Wanssumse in verband is gebracht met terrorisme en in de gaten werd gehouden.

Zij was, samen met een aantal jongeren, die avond uitgenodigd voor een Ramadan-feestje voorafgaand aan de iftar-maaltijd. Niemand had een idee dat de vrouw, waarschijnlijk al langere tijd, in de gaten werd gehouden. Volgens andere bronnen waren er wel signalen dat de familie zich grote zorgen maakte over de weg die zij was ingeslagen. Ze begon op een gegeven moment ook een nikab, een gezichtsbedekkende sluier die enkel de ogen vrijlaat, te dragen. Die droeg ze op de avond van haar arrestatie overigens niet.