Qatar-boycot treft Limburgse firma: 'Tijd voor plan B en C'
© iStockphoto
De knallende ruzie binnen de Golf-familie, dreigt ook de Frijns Industrial Group uit Valkenburg hard te raken.
Het bedrijf werkt in het kleine emiraat Qatar met zo’n 600 man mee aan onder meer de bouw van vijf bovengrondse metrostations. Ook heeft de firma ingetekend op de stalen constructie voor twee van de negen nieuwe WK-voetbalstadions. "Hoewel we nog over voorraad in Qatar beschikken, wordt de aanlevering van nieuw materiaal zeer problematisch. Tijd voor een plan B en C", zegt mede-eigenaar Rob Frijns, die zelf in Qatar woont.
Alle banden verbrokenOmdat Qatar er sympathieën voor Iran en terroristische groeperingen op na zou houden, hebben Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte alle diplomatieke banden met het emiraat verbroken. Ook zijn hun luchtruim en wateren voor Qatar gesloten. Dat betekent dat de ‘levensader’ via Dubai - het centrum van de staal- en materialenhandel in het Midden- Oosten - volledig lam ligt.
Rob Frijns dacht dat het conflict snel zou overwaaien. "Maar gelet op ook de halsstarrige houding van Qatar, dat zich als soevereine staat niet de wil van anderen wil laten opdringen, gaat de boycot mogelijk toch wat langer duren."
PrestigeFrijns is al bezig met alternatieve scheepslijnen. Qatar zoekt druk naar nieuwe wegen en flirt zelfs met China. "China-made was heel lang not done, vanwege de vaak inferieure kwaliteit. Nu biedt China wellicht toch soelaas."
Qatar moet wel. In 2019 is er een WK atletiek, in 2022 het WK voetbal en in 2023 het WK zwemmen. Er staat prestige op het spel. De infrastructuur ondergaat een metamorfose en er moet flink worden gebouwd. "Wij hebben er sinds 2009 een compleet geoutilleerd staalbedrijf, tot wel vijf keer zo groot als dat in Valkenburg", zegt Rob Frijns. "We zetten per jaar voor 50 miljoen euro om in Qatar."
VoordeelOndanks praktische aanvoerproblemen ziet Frijns ook een voordeel in de boycot. "Veel concurrenten uit Dubai staan buitenspel. En het werk moet toch af. Ik denk dat wij als gesetteld bedrijf eerder groeien, dan moeten krimpen."
AfgunstHet conflict slaat volgens Frijns nergens op. "Is Qatar terroristisch? En de Saudi’s dan? Volgens mij is er sprake van afgunst. Jaren geleden bestond Qatar uit nomaden, nu is het een speler op de wereldmarkt. Een bemoeizuchtige, dat wel. Tja, daar maak je geen vrienden mee."