Opgepakte Limburgse cameraman: 'Was misverstand denk ik'

Bram Janssen wordt afgevoerd door de politie in Turkije. © Getty Images

Bram Janssen uit Maasbree is cameraman en fotograaf bij AP. Hij werd zondagavond opgepakt door de Turkse politie. Op dat moment was hij aan het filmen tijdens de verboden Gay Pridedemonstratie in Istanbul.

Marco van Kampen

Bram! Hoe gaat het met je?"Prima, hoor. Ik zit momenteel op een terras in Istanbul. Het leven gaat weer verder."

Hoe lang werd je vastgehouden?"Ik heb een uurtje of zes in zo’n politiebusje gezeten, denk ik. Ze hebben mij goed behandeld, dat vind ik wel belangrijk om te vermelden."

Beschrijf eens wat er precies is gebeurd."Namens Associated Press (AP) deed ik verslag van de Gay Prideprotesten in Istanbul. Dat evenement mocht niet doorgaan omdat de veiligheid volgens de autoriteiten niet gegarandeerd kon worden. Terwijl ik aan het filmen was, kwam er ineens een politieagent op me af. Hij vroeg naar mijn perskaart en die had ik gewoon bij me. Er was dus niets aan de hand. Maar voordat ik die perskaart kon laten zien, werd ik dat busje in geduwd."

Waarom werd je dan gearresteerd?"Ik denk eerlijk gezegd dat het een misverstand was. Er werden her en der, op volstrekt willekeurige wijze, demonstranten opgepakt. Ik behoorde niet tot die groep, maar werd wel meegenomen. Misschien dacht die ene agent dat ik hém aan het filmen was. De politie kwam er al snel achter dat ik eigenlijk zo snel mogelijk weer vrijgelaten moest worden, maar toen

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu