Dutchbat-soldaten willen schadevergoeding voor Srebrenica-trauma

Het Dutchbat-konvooi in Zagreb. Links overste Thom Karremans.© ANP/Toussaint Kluiters

Een groep Dutchbat-veteranen die zich heeft aangemeld voor de claim tegen de Nederlandse staat omdat de militairen op een 'onmogelijke missie' zouden zijn gestuurd, claimt nu ook geld van de Staat.

ANP/Redactie

Ruim tweehonderd veteranen eisen een bedrag van 22.000 euro per persoon. In totaal gaat het dan om ruim 4,5 miljoen euro. De veteranen eisten al eerherstel en excuses. Volgens hun advocaat Michael Ruperti is de maat nu vol, zo zei hij maandagavond in de talkshow Jinek. Volgens hem wilden de veteranen een gesprek met Defensie over de kwestie, maar heeft dat nooit plaatsgevonden.

VolkerenmoordHet Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de enclave werd ingenomen door de Bosnische Serven. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens, de grootste Europese volkerenmoord sinds de Tweede Wereldoorlog. Onder de veteranen zijn oud-kopstukken zoals plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken, maar ook een aantal actief dienende officieren.Onuitvoerbare missieVolgens de advocaten van de veteranen is Dutchbat III jaren verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie. Dat komt volgens hen doordat de regering onvoldoende heeft erkend dat het bataljon 'willens en wetens' op een onuitvoerbare missie was gestuurd. De veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen.

IndividueelDefensie laat in een reactie weten dat mensen die als gevolg van hun uitzending invalide zijn geworden of psychische problemen hebben altijd kunnen aankloppen. "Het was een hele moeilijke missie, ze hebben een hele moeilijke tijd gehad", aldus een woordvoerder. "Maar dat alleen is geen basis voor een claim. We nemen zaken individueel in behandeling. Veteranen met schade kunnen altijd bij Defensie terecht."

AansprakelijkDe kwestie-Srebrenica staat dinsdagochtend overigens opnieuw op de agenda. Het gerechtshof in Den Haag doet dan in hoger beroep uitspraak in een zaak die werd aangespannen door een groep van 6000 nabestaanden van slachtoffers, de zogenoemde Moeders van Srebrenica. Zij hebben de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de dood van de mannen in de enclave. In 2014 oordeelde de rechtbank dat Nederland alleen aansprakelijk was voor de driehonderd mannen die door Dutchbat-soldaten van de VN-basis werden gestuurd. Beide partijen gingen destijds tegen dit vonnis in hoger beroep.