'Hoe meer wilde zwijnen, hoe meer ongelukken'

© Fotopersburo Bert Jansen

Achttien wilde zwijnen kwamen zondagnacht om bij twee ongevallen. En dat is niet helemaal toevallig. Het aantal zwijnen in Limburg groeit snel, net als het aantal ongelukken.

Paul Bots

Dit had niet goed kunnen gaan. Secretaris Hubert Stassen van de Wildbeheereenheid Grenskant is stellig. De A2 is voor een belangrijk deel voorzien van raster om wild tegen te houden. Maar als een groep wilde zwijnen besluit de toerit bij Kelpen- Oler te nemen en over de snelweg richting Maastricht te lopen, gaat het gegarandeerd mis.

De dieren zitten dan immers gevangen tussen de rasters die hen juist tegen hadden moeten houden. Het ging dus ook mis in de nacht van zondag op maandag. Een auto botste met hoge snelheid op de zwijnen. De bestuurder kwam met de schrik vrij. De auto is total loss. Vier zwijnen overleefden de klap niet.

14 zwijnenEenzelfde ongeluk gebeurde diezelfde nacht op een provinciale weg in Valkenswaard, waar een groep van veertien jonge zwijnen werd doodgereden. Ook hier bleef de automobilist ongedeerd en was de auto flink beschadigd. Niet vreemd, stelt Stassen. "Rij maar eens met 130 kilometer per uur tegen een zak aardappelen van 150 kilo."

Is het toeval, twee soortgelijke aanrijdingen in één nacht? Ja en nee. Zwijnen lopen vele kilometers per dag, en steken dan ook wegen over. Het gaat dus regelmatig mis. Maar het gebeurt de laatste jaren wel steeds vaker.

DoodgeredenIn 2013 werden er nog 19 zwijnen doodgereden in het Limburgse verkeer, blijkt uit de jaarrapportage van de Faunabeheereenheid Limburg. Vorig jaar waren dat er volgens gedeputeerde Hubert Mackus 50. Tot afgelopen zondag stond de teller dit jaar op 26.

De kans om een ree onder de auto te krijgen, is met zo’n 400 aanrijdingen per jaar overigens aanzienlijk groter. Maar dit aantal botsingen daalt al jaren, terwijl het aantal ongelukken met zwijnen toeneemt.

Snelle groeiDe oorzaak van die toename is heel simpel volgens secretaris Alfred Melissen van de Faunabeheereenheid Limburg. "Hoe meer zwijnen, hoe meer aanrijdingen." Het aantal wilde zwijnen in Limburg groeit snel. De winters zijn al jaren zacht, het voorjaar is ook dit jaar weer droog. Gevolg: er is voedsel in

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu