Staat aansprakelijk voor dood 350 moslimmannen Srebrenica

Bosnisch-Servische troepen in Srebrenica, na de val van de enclave.© AFP/Igor Dutina

Nabestaanden van moslimmannen die de dood vonden in Srebrenica hebben recht op een gedeeltelijke schadevergoeding. Dat bepaalde het hof vandaag in hoger beroep.

Redactie

Alleen nabestaanden van mannen die binnen de Dutchbat-compound verbleven, krijgen de vergoeding. Deze 'Moeders van Srebrenica' komen in aanmerking voor 30 procent van het geëiste bedrag.

AfgewezenEen schadevergoeding voor nabestaanden van mannen buiten de veilige compound is afgewezen. Nederland is volgens het hof ook niet verantwoordelijk voor het uitblijven van luchtsteun in Srebrenica. Ook de plicht om genocide te voorkomen, heeft de staat niet geschonden.

Evacuatie Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat Dutchbat de medewerking aan de evacuatie had moeten staken, toen het risico voor de afgevoerde mannen bekend was. Verder stelt het hof dat de Nederlandse staat onrechtmatig heeft gehandeld bij de evacuatie door moslimmannen op de compound niet de keus te bieden daar te blijven.

Moeders van SrebrenicaDe zaak was aangespannen door ruim 6.000 nabestaanden. Deze Moeders van Srebrenica hebben de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de dood van mannen in de weerbare leeftijd die vergeefs bescherming zochten op de VN-compound van Dutchbat in Srebrenica tegen de Bosnische Serviërs. Zij hoopten op een schadevergoeding.

AansprakelijkHet Bosnisch-Servische leger liep de beschermde zone onder de voet en vermoordde daarna meer dan 8400 moslimmannen. De rechtbank in Den Haag oordeelde in juli 2014 dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van ruim 300 mannen die door Dutchbat van de compound werden gestuurd. Tegen dit vonnis gingen beide partijen destijds in beroep.