De scholen in Limburg begonnen een uurtje later

© John Peters

Limburgse basisscholen begonnen dinsdagochtend een uurtje later. De meeste ouders hadden daar weinig problemen mee. "Leerkrachten hebben het volste recht om te staken."

Carola de Boer en Merel Visscher

Wie bij basisschool De Bongerd in Nederweert aankomt, kan de prikactie niet ontgaan. Op de ramen zijn letters geplakt: ‘Goed onderwijs is broodnodig’.

MassaalOm dat te onderstrepen, delen juffen en meesters broodjes uit, vlak voor de lessen beginnen om 9.30 uur. Aan de prikactie, dinsdagochtend, georganiseerd door PO in Actie, werd in Limburg massaal gehoor gegeven. Dus ook op De Bongerd en de Kerneel in Nederweert.

Directeur Erna Bouten heeft van geen enkele ouder een wanklank gehoord. "We hebben de opvang onderling opgelost", vertelt Lisette Stultjens, die een zoon in groep vier heeft. "Ik heb vanochtend een buurkindje opgevangen." Ook moeder Rian Scheffers steunt de actie: "Ze hebben het volste recht om te staken. Af en toe is de druk ook zó hoog bij de leerkrachten."

Niet op hoogteBij de poorten van basisschool De Letterdoes in de Maastrichtse ‘krachtwijk’ Wyckerpoort staan om half negen toch een paar ouders die niet op de hoogte waren van de prikactie van de leerkrachten. De meesten zijn statushouders, die de aankondigende brief niet gezien hebben of niet goed hebben begrepen.

Van de ouders die wel een uur later wel komen om hun kinderen te brengen, krijgen de stakende leraren vooral bijval. "Als ik te weinig betaald zou krijgen, zou ik ook protesteren."

Meer over de stakingen in het onderwijs, woensdag in Dagblad de Limburger