18-jarige terreurverdachte blijft voorlopig in de cel

Foto ter illustratie.© iStockphoto

De 18-jarige terreurverdachte uit Wanssum die afgelopen vrijdag na het verlaten van de moskee in Venray werd aangehouden blijft vastzitten.

Johan van de Beek en Claire van Dyck

In beginsel duurt de voorlopige hechtenis tot de rechtszaak op 15 augustus, zegt een woordvoerster van de rechtbank Limburg. Die zitting zal achter gesloten deuren plaatsvinden omdat de bekeerlinge minderjarig was toen ze vorig jaar de strafbare feiten pleegde.

VoorwaardenDe vrouw is vorig jaar juli op 17-jarige leeftijd aangehouden in verband met terrorisme. Over de exacte verdenking wil het OM niets zeggen vanwege de jeugdige leeftijd van de verdachte. De vrouw, een Nederlandse bekeerlinge, werd vorig jaar onder voorwaarden vrijgelaten.

Het overtreden van één van die voorwaarden voor vrijlating is de reden waarom de vrouw vrijdagavond bij de moskee in Venray door een arrestatieteam werd opgepakt toen ze het gebedshuis verliet. De Raadkamer heeft het verzoek om opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis, dinsdagochtend toegewezen.

Lees ook: 18-jarige terreurverdachte gearresteerd bij moskee in Venray

Lopende onderzoekenDe zaak houdt geen verband met de aanhouding van een 28-jarige terreurverdachte in Heerlen vorige week, en maakt ook geen onderdeel uit van één van de zes lopende onderzoeken naar jihadisme en terrorisme in Limburg, stelt het OM.