Grote campagne in Limburg tegen drugsproductie

© Fotolia

Negentien Limburgse gemeenten gaan vanaf woensdag inwoners met een campagne gericht waarschuwen voor de gevolgen van drugshandel en drugsproductie.

ANP

Met de nieuwe campagne ‘Wat staat er op het Spel?’ willen de initiatiefnemers mensen bewust maken van wat hen te wachten staat als ze betrapt worden. Omwonenden worden bijgepraat om alerter te reageren op signalen van wietteelt en drugslabs. Daartoe zijn de websites www.watstaaterophetspel.nl en op www.watzetjijophetspel.nl ontwikkeld.

DrugscriminaliteitMeer dan gemiddeld elders in Nederland kampt Limburg met drugscriminaliteit. Vorig jaar vonden in Limburg 38 dumpingen van drugsafval plaats en werden er zeshonderd wietplantages opgerold. Met subsidies van de provincie en Enexis willen de gemeenten naast repressie ook iets doen aan preventie, maken ze dinsdag bekend.

Grote schadeDrugscriminaliteit levert grote schade op, benadrukken de negentien. Buurten verloederen, mensen voelen zich onveilig. Amateuristisch aangelegde wietplantages in woningen leiden tot brand- en explosiegevaar en milieuverontreiniging. Aan de campagne hebben naast Enexis ook het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC), brandweer, politie, Openbaar Ministerie, Meld Misdaad Anoniem en geestelijke gezondheidszorg Vincent van Gogh een bijdrage geleverd.

GemeentenDeelnemende gemeenten aan de campagne zijn Heerlen, Echt-Susteren, Gennep, Schinnen, Sittard-Geleen, Bergen, Horst aan de Maas, Venray, Peel en Maas, Kerkrade, Roermond, Brunssum, Maasbracht (Maasgouw), Venlo, Landgraaf, Nederweert, Leudal, Vaals en Maastricht.