Er is een wereldwijde cyberaanval aan de gang

Print
Er is een wereldwijde cyberaanval aan de gang

Afbeelding: Het Nieuwsblad/AVEBREAK MEDIA

Bedrijven over de hele wereld zijn dinsdagmiddag getroffen door een cyberaanval met zogeheten ransomware.

Het zou gaan om een aanval met het Petya-virus, dat computers blokkeert en pas weer ontgrendelt als 300 dollar wordt overgemaakt aan de hackers. Onder meer de Oekraïense overheid, transportbedrijven in Kopenhagen en Rotterdam en een grote Russische olieproducent werden getroffen.

Doelwit
De aanval begon in Oekraïne, maar vervolgens werden ook Rusland en een aantal West-Europese landen getroffen. Volgens de Oekraïense vicepremier Pavlo Rozenko ligt het computernetwerk van de Oekraïense overheid plat. Ook Oekraïense banken en grote bedrijven zijn doelwit geworden. Het gaat onder meer om de beheerder van het Oekraïense elektriciteitsnet, vliegtuigfabrikant Antonov en de luchthaven van de hoofdstad Kiev.

Slachtoffer
In Rusland zijn voornamelijk bedrijven het slachtoffer van de aanval. Onder meer het staatsoliebedrijf Rosneft is getroffen. Volgens het bedrijf komen de bedrijfsactiviteiten niet in gevaar doordat is overgeschakeld op een back-upsysteem.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen