Bloeddonor getest op Hepatis E-virus, afkomstig van varkens

© Thinkstock

Bloeddonoren worden vanaf maandag getest op het Hepatitis E-virus, dat vooral afkomstig is van varkens. Bloedbank Sanquin constateert dat het aantal donoren met een besmetting toeneemt.

Arnold Mandemaker

In 2012 ging het om vijftig gevallen per jaar, nu zijn dat er tweehonderd. Ruim een kwart van de donoren heeft antistoffen in het bloed. Dat betekent dat zij ooit zijn besmet.

SchippersDe extra test komt er op advies van humane en veterinaire artsen aan demissionair minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid). Een donor die positief test op Hepatitis E mag drie maanden geen bloed geven. Het afgenomen bloed wordt vernietigd.

Donoren moeten nu al vooraf verklaren dat ze geen Hepatitis A en B onder de leden hebben. Ook mensen met een hiv-besmetting, syfilis en HTLV (een virus dat leukemie kan veroorzaken) mogen niet doneren.

VarkensDeskundigen zien varkens als belangrijkste bron van Hepatitis E. Ruim driekwart draagt het virus bij zich zonder ziek te worden. Varkens kunnen het wel doorgeven, ook aan mensen. Gezonde mensen worden daar ook niet ziek van. Maar oudere of zieke mensen kunnen er wel last van krijgen.