Artsen mogen doodzieke baby Charlie laten sterven

Charlie Gard is inmiddels tien maanden oud en werd geboren met een ernstige afwijking waardoor hij nooit zonder beademingsapparatuur kan overleven.© Privéfoto

De terminaal zieke baby Charlie Gard mag niet naar Amerika voor een levensverlengende therapie. Dat heeft het Europese Hof van de mensenrechten dinsdag besloten. Artsen willen de beademingsapparatuur van Charlie afzetten, zodat het kindje 'rustig kan sterven'. Charlies ouders vochten dit - tevergeefs - aan.

Michelle Sakkers

De nu tien maanden oude Britse baby werd in augustus 2016 geboren met het mitochondriaal depletie syndroom, een aandoening van het spijsverteringskanaal en de zenuwen. Hierdoor zal hij nooit zelfstandig kunnen ademen. Daarnaast heeft het kindje een hersenbeschadiging. De Britse Hoge Raad oordeelde daarom dat de baby geen kans heeft op een redelijk leven.BeademingCharlie zou van de beademing worden afgehaald en naar de palliatieve afdeling van het Great Ormond Street ziekenhuis in Londen worden verplaatst. Zijn ouders Chris Gard en Connie Yates waren het daar totaal niet mee eens en gingen met hun zaak naar het Europese Hof.

Volgens de ouders zou hun kindje nog een speciale therapie kunnen volgen, waarmee zijn hersenfuncties iets zouden kunnen verbeteren. Voor deze behandeling in de VS haalden de ouders een miljoen pond op.ExperimenteelVolgens de medisch specialisten van het ziekenhuis in Londen is die behandeling echter experimenteel en zal deze niet helpen. Zowel de Britse rechter Justice Francis als het Europese Hof van de mensenrechten gaf de artsen gelijk.

Volgens Francis heeft baby Charlie weinig aan de reis naar Amerika. "Hij wordt er niet beter van en het is niet in belang van het kind." De rechter prees de ouders wel voor hun doorzettingsvermogen. "Deze ouders hebben alles voor hun kind over vanaf de dag dat dit jongetje werd geboren."

DefinitiefHet Europese Hof van de mensenrechten oordeelde dinsdag dat bovenstaande beslissing 'definitief is'. Een volledige verklaring zal woensdag worden vrijgegeven. De zaak werd door het Europese Hof voor de mensenrechten met spoed en voorrang behandeld, gezien de bijzondere omstandigheden.