Levensgevaarlijke situaties: wie laat koeien en paarden ontsnappen?

© Luc Lodder

Een of meerdere onverlaten stellen de buurtschap Craubeek bij Klimmen de laatste tijd voor een raadsel. Met zekere regelmaat worden draden van weilanden doorgeknipt, maar niet om dieren te stelen.

Siebrand Vos

Afgelopen zondag had het gemakkelijk verkeerd kunnen aflopen. Een stel koeien liep toen richting snelweg A79. Eerder raakte een ontsnapt paard gewond.Draden doorgekniptBuurtbewoners houden er rekening mee dat de draden worden doorgeknipt door inbrekers om vluchtroutes te creëren. Van Ineveld: "Er is in schuren ingebroken, net als vorig jaar. De dieven zijn veelal uit op dure Stihl-apparatuur–bosmaaiers, grondboren enzovoorts."

AangifteDe politie ziet geen trend. Er waren een paar inbraken, maar er is slechts één keer aangifte van doorknippen gedaan. Volgens Van Ineveld zegt dat niets. "Helaas wordt er meestal geen aangifte gedaan, waardoor het beeld bij de politie wellicht vertekend is. Daarom geven wij er ruchtbaarheid aan. Bij de eigenaar van die koeien zijn de draden al drie keer doorgeknipt."