Nieuwbouw VieCuri Venray gaat in de ijskast

© Mara van den Oetelaar

De nieuwbouw van VieCuri Venray gaat voorlopig in de ijskast. De directie wil eerst bekijken of de bouw van het voorgenomen nieuwe, kleinere hospitaal wel nodig is.

Bram van der Heijden en Eric Seuren

Het plan van VieCuri om in Venray kleiner ziekenhuis te bouwen om in te spelen op de afnemende vraag naar zorg in de regio loopt vertraging op. De dit jaar aangetreden raad van bestuur wil eerst onderzoeken of dit plan financieel en qua omvang haalbaar is.

Geen afstel"We willen niet dat er straks een gebouw staat dat twee zeer zo groot is als nodig”, zegt een VieCuri-voorlichter. "Maar uitstel is zeker geen afstel.”

In de zomer van vorig jaar presenteerde voormalig interim-bestuurder Dirk Jan Verbeek het ambitieuze plan voor een gloednieuw ziekenhuis dat moet komen op de huidige parkeerplaats. Het gebouw heeft nog geen derde van de omvang van het huidige Venrayse ziekenhuis en kost 25 tot 30 miljoen euro. Aan het plan is ook een zorghotel gekoppeld, gericht op het herstel van patiënten.

SamenwerkingEen andere reden dat VieCuri even pas op de plaats maakt met de plannen in Venray is een op handen zijnde vergaande samenwerking met het Laurentiusziekenhuis in Roermond. "Het is belangrijk dat we nu geen overhaaste beslissingen nemen. Eerst moeten we alle grote investeringen nog eens goed onder de loep nemen”, stelt de voorlichter.

VieCuri staat financieel al enige tijd onder druk omdat de inkomsten krimpen en de kosten, als niet wordt ingegrepen, stijgen. Dieptepunt was dat aan het einde van afgelopen jaar operaties en poli-afspraken uitgesteld werden omdat het geld nagenoeg op was.

RaadsvragenDinsdagavond stelden de fracties InVentief en PP2 raadsvragen aan het Venrayse college van B en W met betrekking tot het plan voor het uitstel. Wethouder Martijn van der Putten antwoordde dat "langs bestuurlijke weg dit signaal niet tot ons is gekomen”. Wel heeft het gemeentebestuur van de nieuwe directie van VieCuri te horen gekregen dat die zich wil verdiepen in de "ins en outs” van bestaande plannen.