Derk Bolt en Eugenio Follender probeerden eerst te vluchten

© ANP

Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender hebben nog een vluchtpoging ondernomen voordat ze werden meegenomen door Colombiaanse guerrillastrijders. In het tv-programma Jinek vertelden de twee vanavond uitgebreid over de ontvoering door de beweging ELN.

ANP

Een gewapende motorrijder dwong Bolt en Follender te stoppen terwijl ze met hun auto onderweg waren. Toen hij hen van een meter of tien onder schot hield, besloten ze om te draaien en snel terug te rijden naar een dorp in de buurt. Ze dachten minder risico te lopen als ze tussen de mensen waren. Dat viel tegen: in het dorp werden ze alsnog door gewapende mannen gedwongen zich over te geven.

"We probeerden te de-escaleren'', vertelde Follender. Bolt legde uit wie ze waren, maar de gewapende mannen waren 'heel nerveus en geïrriteerd'. Uiteindelijk werden ze meegevoerd en kwamen ze erachter dat ze in handen van guerrillero's waren die hen aanzagen voor infiltranten. Een barre voettocht door de jungle volgde.

GastvrijEenmaal in handen van de rebellen, werden Bolt en Follender niet meer met een vuurwapen bedreigd. Bolt: "Ze waren gastvrij. We kregen als eersten koffie en een stoel.'' Ook boden de guerrillastrijders de Nederlanders achteraf excuses aan voor de ontvoering.

De programmamakers zeiden dat ze op het verkeerde moment in de regio Catatumbo in het noorden van Colombia arriveerden. Een dag voor hun komst was er een leider van het ELN opgepakt, waardoor de sfeer in het gebied gespannen was.

Follender zei dat ze pas na terugkeer in Nederland tot het besef kwamen hoe er in eigen land met hen is meegeleefd. "Mijn dochter heeft me verteld hoeveel steun en sympathie er voor ons was. Daar zijn we heel dankbaar voor."

Terug naar ColombiaDesondanks wil het duo zo snel mogelijk terug naar Colombia om de Spoorloos-aflevering waarvoor ze in het land waren af te ronden. Het team was op zoek naar de biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan. Ze stonden op het punt de hereniging te plannen toen ze werden ontvoerd. "We willen die hereniging graag afronden", vertelde Derk. Moeder en zoon worden samengebracht in veilig gebied. "Dat kan gewoon", weet de presentator.

Terug naar het gebied waar ze werden ontvoerd, gaan Derk en Eugenio niet. "We zijn ons ervan bewust dat heel veel Nederlanders hebben meegeleefd. Het zou erg lullig zijn om dan met open ogen in dit gebied rond te gaan lopen", zei de Spoorloos-presentator, die erop wees dat 'heel Colombia 25 jaar geleden een rood gebied was'.